Sata lajia vaatii ahkeraa retkeilyä

Sadan lintulajin havaitseminen Suomi 100 -vuoden aikana Länsi-Saimaan alueella käy tilastojen mukaan helposti, sillä alueella pesii noin 120 lajia. Muuttovieraita

Pähkinänakkeli on Savitaipaleen uusi pesimälaji. Sitä on bongattu talvisin myös Lemin ja Taipalsaaren pihoilla. (Kuva: Ari Kakko)

Markku Paakkinen

Sadan lintulajin havaitseminen Suomi 100 -vuoden aikana Länsi-Saimaan alueella käy tilastojen mukaan helposti, sillä alueella pesii noin 120 lajia. Muuttovieraita tavataan vuosittain noin 40 lajin verran.

Hyvät edellytykset sadan pinnan rikkomiseen luo Länsi-Saimaan alueen monipuolinen luonto. Toisen Salpausselän pohjoispuolella Kuolimo, Suur-Saimaa ja karu kangasmaasto muodostavat oman ympäristönsä.

Alueen lajistoa lisäävät muutamat merelliset pesimälajit, arktinen muutto keväin ja syksyin sekä maalinnusto, jonka helmiä ovat kankailla soivat kangaskiuru ja kehrääjä.

Toisen Salpausselän eteläpuolella ilmasta näkyvä maisemamosaiikin muodostavat pellot, metsät, Kivijärvi sekä pienemmät järvet ja kosteikot, joilta kertyy kymmeniä lintulajeja.

– Etelä-Karjala on Suomen monipuolisimpia lintuseutuja. Olen itsekin käynyt seuraamassa Suur-Saimaan arktista muuttoa, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Lintujärvet ovat helposti kiikarin ulottuvilla, mutta harvat vanhat metsät pitää myös koluta, jos haluaa havaita vaikkapa pikkusiepon ja pohjantikan.

Oman haasteensa bongareille tuottavat pöllöt, joiden esiintyminen noudattaa pikkunisäkäskantojen vaihtelua. Joskus pöllöjen huhuilut luovat huikaisevan kevättunnelman jo helmikuusta alkaen, joskus metsä on täysin hiljainen.

Savitaipaleella pihabongataan lauantaina 28. tammikuuta Teuvo ja Anja Ramulan pihassa (Pihamontie 23) tunnin ajan kello 11 alkaen.

MARKKU PAAKKINEN

toimitus@lansisaimaa.fi

Lue lisää torstain 26. tammikuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Havaitse 100 lintulajia juhlavuonna

BirdLife Suomi haastaa suomalaiset 100 lintulajia -kampanjaan.

Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa. Suomessa pesii noin 250 lintulajia, ja kaikkiaan on havaittu runsaat 470 lajia, joten 100 lajia vuodessa ei ole aloittelijallekaan mahdoton tavoite.

BirdLife Suomen jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla maata opastettuja retkiä ja muita tapahtumia. Osallistumalla niihin oppii helposti lisää linnuista.

BirdLife seuraa kampanjan etenemistä verkkosivuillaan. Lisäksi joka viikko julkaistaan vinkkinä lyhyt esittely kahdesta ajankohtaisesta lajista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka