Tatu tahkosi mestareille maankuulut illukat

SAVITAIPALE Savitaipaleen maine hiihtopitäjänä ei perustu yksinomaan 1950–1960-lukujen suurhiihtäjiin tai Riikka Sarasoja-Liljaan, vaan myös Taavetti ”Tatu” Illukan suksentekotaitoon ja hiihtokulttuurin

Näillä suksilla Tatu Illukan tytär, savitaipalelainen Arja Pylkkö hiihti laturetkiä.

Markku Paakkinen

SAVITAIPALE Savitaipaleen maine hiihtopitäjänä ei perustu yksinomaan 1950–1960-lukujen suurhiihtäjiin tai Riikka Sarasoja-Liljaan, vaan myös Taavetti ”Tatu” Illukan suksentekotaitoon ja hiihtokulttuurin vaalimiseen.

Parhaaseen MM-hiihtojen aikaan kirjastossa avautui kuukaudeksi näyttely, joka kertoo Tatu Illukan elämäntyöstä ja eteläkarjalaisten hiihtäjien suuruuden vuosikymmenistä.

Vanhaa monoa koristaa villasukka, jossa hehkuvat Savitaipaleen puvun värit. Kotiseututunne on vahva.

– Puusuksista teoksen kirjoittanut Timo Siukonen otti yhteyttä ja annoin hänelle materiaalia isästäni Tatu Illukasta, savitaipalelainen Arja Pylkkö selvittää.

Kotialbumin kuvat ja monista paikoista kerätyt “illukat”, kuten puusuksia ytimekkäästi nimitettiin, antavat kuvan kokonaisesta kotiteollisuusalasta. Tehtailijat olivat usein teknisesti lahjakkaita pienviljelijän poikia, joiden osana oli lähteä etsimään leipäpuuta tilan ulkopuolelta. Niin teki yhdeksänlapsisen perheen vanhin poika Tatukin.

Suksitehtailija ei ollut 1950-luvulla mikään harvinaisuus, vaan heitä löytyi myös Lemiltä ja muualta maasta. Aarno Parkkolan verstaassa puuseppä teki suksia Sukelle ja armeijalle, jonka hovihankkijana myös Illukka toimi. Myös Saimalahden verstaalla Lemillä valmistettiin suksia.

Vuonna 1901 Kalevalan päivänä syntynyt ammattipuuseppä Tatu Illukka aloitti suksien teon 1920-luvulla Lavikalla Kiesin talossa. Vuonna 1952 hän muutti suksiverstaansa Savitaipaleen kirkolle rakentamaansa omakotitaloon. Siellä verstas toimi 1960-luvun alkupuolelle, jolloin suksienvalmistustekniikka muuttui. Sälesukset syrjäyttivät yksipuiset.

MARKKU PAAKKINEN

toimitus@lansisaimaa.fi

Tatu (Taavetti) Illukan tekemistä suksista ja mm. työkaluista koottu Koivusta kilpasuksiksi -näyttely on esillä Savitaipaleen kirjastossa 24.3. saakka.

Lue lisää torstain 9. maaliskuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka