0

Ympyrä sulkeutuu

Itä-Suomen paimenmuisto -teoksen toimittajana olen seurannut Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien taloutta ja yhdistymishanketta.
Lappeen seurakunnasta, joka oli murrettu Viipurista 1437, irrotettiin Taipalsaari 1561 ja Savitaipale 1639. Lappeen ja Taipalsaaren seurakuntien osista muodostettiin Joutseno 1639, siis samana vuonna kuin Savitaipale. Lemin seurakunta itsenäistyi taipalsaarelaisten vastustuksesta huolimatta 1688. Vuotta myöhemmin Suomenniemi irrotettiin Savitaipaleesta.
Seurakuntien pilkkomisen taustalla oli silloinkin taloudelliset syyt.
Isännät joutuivat lähettämään työvoimansa, piiat ja rengit kirkkoon ehtoolliselle ja jos kirkko oli kaukana, se oli iso taloudellinen taakka.
Kirkkomatkan piti olla enintään tunti veneellä tai hevosella. Nykytekniikalla etäisyys olisi voinut olla viisinkertainen.
Pienillä seurakunnilla talouden realiteetit ovat tulossa vastaan toisinpäin. Eli realismia tänään olisi koota Lemi, Savitaipale ja Taipalsaari yhteisen hallinnon alle. Paikkakunnallista identiteettiä on mahdollista vaalia monin tavoin. Ei Lemin kirkkomaa minnekään siirry.
Viivyttelyn seurauksena vielä isommat kokonaisuudet voivat edessä.

IIKKO B. VOIPIO
kokoomus
Taipalsaari