0

Terveyspalvelut Savitaipaleella – vai ei

Uuden valtuuston ensimmäinen tärkeä tehtävä on terveyspalveluiden turvaaminen Savitaipaleella.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) suunnitelmien mukaan vuodeosasto lopetetaan vuoden sisällä. Tästä päätös on jo tehty, vain päivämäärä on avoin.
Kuvantaminen eli röntgen ja laboratorio siirtyvät Lappeenrantaan. Lääkäreiden määrä vähenee tai kaikki siirtyvät Lappeenrantaan.
Mitä nämä merkitsevät savitaipalelaiselle?
Vuodeosaston lopettaminen siirtää huonokuntoisia hoidettavia kotihoitoon. Hoidon taso heikkenee ja hoitajien työ vaikeutuu, koska koti ei ole rakennettu hoidon tarpeita varten. Laitoksessa on ehkä tarpeettomankin tiukat kriteerit hoidon järjestämisestä kustannuksia nostamassa, mutta kotona vastuu jää usein lähes liikuntakyvyttömälle hoidettavalle tai hänen omaisilleen.
Karusti sanottuna tämä nopeuttaa hoidettavan poistumista Eksotelta papin hoidettavaksi. Kustannuksetkin kaatuvat hoidettavan maksettaviksi, koska kotona maksetaan kaikista palveluista itse.
Laboratorion, kuvantamisen ja lääkärien siirtyminen Lappeenrantaan kaataa matkakulut ja ajankäytön savitaipalelaisen maksettavaksi. Keskipäivälle osunut käynti pilaa lähes koko työpäivän. Puhumattakaan siitä, että eri käyntiajat annetaan eri päiville. Siinä työnantajalta ja yrittäjältä päreet palavat! Verotus ei kuitenkaan kevene tämän vuoksi.
Hyväksytäänkö kiltisti tämä toimintatapa, johon nyt olemme menossa? Vaihtoehdot ovat vähissä, Eksote tai yksityinen terveyspalveluiden tarjoaja.
Eksote tarjoaa meille kirjoitelmani alkuosassa esitetyn käsikirjoituksen. Ehdoitta antautumisen vaihtoehtona on vain neuvottelu yksityisen palveluntarjoajan kanssa.
Ilman uuden valtuuston räväkkää toimintaa olemme parin vuoden kuluttua huutolaispojan asemassa hoitaen kaikki lääkärikäyntimme Lappeenrannassa.
Tulevalta valtuustolta vaaditaan rohkeutta tehdä päätöksiä monien mielipiteiden täyttämässä ristiriitaisessa ympäristössä selvitäkseen kunnialla tehtävästään. Valitettavasti liian usein ei uskalleta toimia ja äänestää oman näkemyksen ja kuntalaisten edun mukaisesti, vaan myötäillään ulkopuolista lobbausta.
Kunnallamme on tämä vuosi aikaa neuvotella uusi toimintamalli. Se merkitsee aloittamista heti, eikä jahkailua siitä mistä aloitetaan, kun ei tiedetä vielä uudesta maakuntamallista.

MATTI VAHVANEN
Pro Savitaipale
Savitaipale