Pitäisikö Taipalsaarella olla pormestari kunnanjohtajan sijaan?

TAIPALSAARI Länsi-Saimaan Sanomat on selvittänyt Kyläpuntarin avulla levikkialueen kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä paikallisista puheenaiheista. Alla Taipalsaaren ehdokkaat kertovat kantansa siihen, pitäisikö kunnassa

Matias Lövberg

TAIPALSAARI Länsi-Saimaan Sanomat on selvittänyt Kyläpuntarin avulla levikkialueen kuntavaaliehdokkaiden mielipiteitä paikallisista puheenaiheista.

Alla Taipalsaaren ehdokkaat kertovat kantansa siihen, pitäisikö kunnassa olla vaaleilla valittava pormestari kunnanjohtajan viran sijaan.

Kysymykseen vastasi 37/56 taipalsaarelaisehdokasta.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

KESKUSTA

Juha Hölsä

– Henkilön pätevyys on etusijalla hoitamaan virkaa. Kumpi sitten parempi, tiukka valintaprosessi vai vapaa vaali?

Jyrki Jauhiainen

– Ei tarvita.

Ilpo Kolhonen

– Ei.

Petri Kukko

– Minulla ei ole selkeää kantaa tähän. Asiaan pitää tutustua tarkemmin.

Kimmo Kylämies

– Ei ole tarvetta. Jatketaan kunnanjohtajasysteemillä.

Osmo Laine

– Kyllä.

Johannes Moisio

– Ei. Kunnan johdossa on hyvä olla ammattijohtaja eikä poliitikko. Riittää, kun kunnanhallitus ja -valtuusto ovat virkamiesten päällystakkina. Poliittinen pormestari olisi lähinnä kustannus.

Leea Ohtamaa

– Ei.

Taisto Pitkänen

– Kunnanjohtaja on ihan hyvä peruslähtökohta. Virkamiestyö on haasteellista ja asiantuntijuutta vaativaa.

Jarmo Turunen

– Ehkä. Molemmissa malleissa on omat etunsa ja haasteensa.

Arja-Liisa Westinen

– Ei tarvitse.

KOKOOMUS

Anne Heikkonen

– En näe tällä hetkellä tarpeellisena.

Anne Heiskanen

– Tulevaisuudessa moni asia kunnassa tulee muuttumaan. Tämä on yksi asia, joka tulee ottaa käsittelyyn ja pohtia huolella. En osaa ottaa tähän asiaan vielä sen enempää kantaa.

Matti Kangasmäki

– Suurissa kaupungeissa tätä jo toteutetaan. Kunnanjohtajan rooli on muuttumassa, mutta en osaa ottaa tähän kantaa vielä.

Vesa Kukkonen

– Ehkä, mutta ensin tulee tarkoin pohtia vaihtoehtojen mahdollisuudet.

Lasse Kähärä

– Kyllä, jos toimikausi olisi erikseen määriteltävissä sekä lautakuntien tilalle valiokunnat, jotka tulisi valita varsinaisista valtuutetuista.

Jorma Miettinen

– Minulle on periaatteessa sama, miten kunnan johtohenkilö valitaan. Tärkeintä on, että hän on kykenevä, taustaltaan ja koulutukseltaan sovelias. Kunnanjohtajan rooli tulee joka tapauksessa muuttumaan. Yhtään ylimääräistä virkaa/tointa ei ole järkevää kunnassa pitää.

Leo Peuha

– Vuonna 2019 kunnan toimintaympäristössä on tapahtunut sellaisia muutoksia, että eri vaihtoehtoja kunnan johtamisen suhteen on harkittava vakavasti. Pormestari on yksi vakavasti otettava vaihtoehto.

Iikko B. Voipio

– Vuoden 2019 uudistuneessa kunnassa sivistystoimenjohtaja on kunnan keskeisin viranhaltija rahan käyttäjänä, joten hänen paikkansa on kunnanhallituksessa. Kunnanhallituksen puheenjohtajan ja sivistystoimenjohtajan välissä ei ole tilaa perinteiselle kunnanjohtajalle.

Marko Yli-Kankahila

– Tulevaisuudessa kyllä.

KD

Tarja Törttö

– Ehdottomasti ei.

PS

Titta Miikkulainen

– Suomessa on vielä vähän kokemusta pormestarimallista. Eri lähteissä mainitaan, että pormestarimalli muun muassa vahvistaa kunnan demokraattista päätöksentekoa ja valtuuston asemaa. Malli myös selkeyttäisi politiikan ja valmistelun eroa. Lukemani perusteella pormestarimalli vaikuttaisi hyvältä vaihtoehdolta nykyiselle. Se on hyvä, että pormestari valitaan aina valtuuston vaalikaudeksi. Kunnanjohtajamallissakin kannattaisin mieluummin määräaikaisuutta kuin eläkevirkaa.

SDP

Marika Frilander

– Kunta tulee johtaa napakalla demokratialla ja yhteistyökyvyllä. Mikään titteli sitä tuskin tekee.

Turo Haapamäki

– Ei. En näe mitään tarvetta pormestarille.

Matti Häkkinen

– Kyllä.

Milko Marttinen

– Ei missään tapauksessa.

Elma Mikkola

– Ei.

Kalevi Viskari

– Nimike ei ole viranhaltijan pääasia. Oli kunnanjohtaja tai pormestari, henkilön tulee johtaa kuntaa kaikissa toimissaan kuntalaisten eduksi, yli rajojen.

TS-LIIKE

Sari Kangasmäki

– Ei.

Esa Lähteenaro

– Kyllä.

Harri Nenonen

– Kyllä nykyinen hallintomalli kunnanjohtajavetoisena riittää. Tosin kunnan viranhaltijoiden toimenkuvaa ja tehtäväkenttää voisi jatkossa selkeyttää.

Heikki Niiva

– EOS. Pormestarimalli on hyvä puheenaihe vaalien alla ja voi lisätä ihmisten kiinnostusta äänestää. Malli voisi lisätä demokratiaa, mutta löytyykö pienissä kunnissa oikeanlaisia toimijoita uudenlaiseen luottamustehtävään. Kun kuntien tehtävät jatkossa muuttuvat, pitää hallintomalleistakin voida keskustella ennakkoluulottomasti.

Sari Taskila

– EOS.

Jukka Tirkkonen

– Ei.

Antti Tuomaala

– Ei ole tarpeen. Kunnanjohtaja kuvastaa tehtävää hyvin.

Pekka Wallén

– Pormestaria emme tarvitse, vaan aivan toisenlaisia mestareita tekemään töitä.

VIHREÄT

Eeva Kurenniemi

– Ei. En näe ongelmaa siinä, että Taipalsaarella on kunnanjohtaja. Toisaalta en ole asiaan niin syvällisesti perehtynyt, että haluaisin ottaa siihen kovin voimakasta kantaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka