0

Viiden miljoonan puhallus

Savitaipaleen sosiaali- ja terveyspalvelut olivat ennen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin (Eksote) liittymistä ylivoimaisesti maakunnan parhaat. Jopa valtakunnan parhaat.
Lääkäriin pääsi silloin, kun oli tarvetta. Niin sen muuten pitäisi olla nykyisinkin, mutta ei vaan ole, nyt joutuu odottamaan vaatimattomasti yli kuukauden. Tuossa ajassa ehtii osa poistua jonosta ja taas tuli säästöä.
Savitaipale on muuten heikoimmassa asemassa lääkäripalveluiden osalta maakunnassa, muihin maakunnan kuntiin nähden.
Savitaipaleen sopimus Eksoteen on noin 15 miljoonan euron luokkaa per vuosi. Sillä ei ole saatu säilytettyä palvelutasoa lähellekään sillä tasolla, jolla sopimus tehtiin, vaikka sen piti taata palvelutason säilyminen ennallaan.
Eksote on mielivaltaisesti ja yksipuolisesti ja isomman oikeudella täysin epäinhimillisesti/pakkomielteisesti ajanut vuodeosaston lakkautusta vailla minkäänlaista todellista tietoa hoidettavien kunnosta tai kyvystä selvitä muunlaisessa hoivassa kuin vuodepaikalla.
Savitaipaleella olisi pystytty omana tuotantona tuottamaan paremmat palvelut ja edullisemmin kuin nyt Eksoten kautta. Ja jos olisi pitänyt priorisoida, niin olisimme voineet tehdä sen itsekin ja inhimillisemmin.
Mikä on viiden miljoonan puhallus? No kun olemme maksaneet Eksoten sopimuksessa noin 1,5–2 miljoonaa euroa ylihintaa vuositasolla muihin Suomen samantasoisiin verrokkikuntiin nähden ja niissä kunnissa on kaiken lisäksi korkeampi palvelutaso vanhusten hoidossa.
Hyvät savitaipalelaiset, olemmeko valmiit puolustamaan meillä olevia hoito- ja hoivayksiköitä, tarvittaessa joukkomielenosoituksella, niin ettei Eksote pääse niitä ajamaan alas. Lisäksi lääkäripalveluiden turvaaminen savitaipaleella on myös taattava.
Tässä on tulevalle uudelle valtuustolle kova työsarka, kun ei ole näiden asioiden kuntoon laittamisen osalta aikaa kuin puolitoista vuotta, mikäli sote- ja maakuntauudistus toteutuvat. Mitä en kyllä itse usko.
Lopuksi vielä laulunsanoin: Nyt kunta kepulisti jaksoi, ne hoidot vasta maksoi, nyt on poissa lompakko ja myöskin hoitajat, kyllä varmaan kunnan armaan kanssa hoidot olis tullu halvemmaks.
Hyvän asian puolesta kannattaa taistella.

JUHANI KYLLIÄINEN
perussuomalaiset
Savitaipale