0

Historian havinaa

SATAVUOTIASTA Suomea juhlittiin kouluissa ja oppilaitoksissa viime torstaina 6. huhtikuuta. Myös Länsi-Saimaan alueella lapsille ja nuorille näytettiin Etelä-Karjalan Liiton tuottama video itsenäisen Suomen vaiheista.
Historiaa hyvin tuntevat kiinnittivät huomiota videon pariin epätarkkuuteen. Neuvosto-Venäjän sijaan puhuttiin Neuvostoliitosta ja oppikoulukin oli käsitteenä hiukan hakusessa.

Liitossa näistä lapsuksista oltiin tietoisia, mutta niitä ei nähty niin merkittävinä, että videota olisi ollut tarpeen kuvata uudestaan. Ehkä hiustenhalkomisen välttely on hyvä linja ja ainahan voidaan puhua myös nuorten juontajien eräänlaisesta taiteellisesta vapaudesta.
Kuluva vuosi on kuitenkin itsenäiselle Suomelle merkittävä ja menneiden tapahtumien kulku korostuu entisestään. Olennaista on myös se, että video näytettiin kasvavalle sukupolvelle ympäristössä, joka on varsin tunnettu luotettavuudestaan.
Tuskin kouluissa näytetään muulloinkaan tietoisesti videoita tai jaetaan ylipäätään materiaalia, jonka tiedetään olevan virheellistä.

Tässä yhteydessä voi muistella myös erään historianopettajan ohjenuoraa. Historialliset tapahtumat on toki osattava asettaa aikajanalle oikeaan kohtaan, mutta se ei yksin riitä.
Vuosilukumassan ulkoa opettelu ei tee kenestäkään historian tuntijaa. Kuka tahansa pystyy latomaan lukuja pöytään, kun pänttää riittävästi.
Tähdellisempää on kuitenkin saattaa tietoonsa ja ymmärtää, miksi asiat ovat tapahtuneet. Se auttaa hahmottamaan paremmin myös nykyaikaa.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Viikon kysymys

Kuunteletko C-kasetteja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä