0

Kauriansalmi tarjoaa syyselämyksiä – lintujen arktinen muutto kulkee Kuolimolla

SUOMENNIEMI Maisematorni Kauriansalmella on ihmeellinen paikka. Se seisoo 137,4 metriä merenpinnasta kohoavan vuoren laella. Näkymät aukeavat Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan lisäksi myös pohjoisen Kymenlaakson suuntaan.
Kuin ukkonen jyrähtäisi keskellä intiaanikesän lauantaipäivää. Ääni tulee Pahkajärveltä saakka. Siellä ammutaan kovilla ja isoilla panoksilla.

Syyskuun loppupuolella ruskan värit eivät ole vielä voimistuneet huippuunsa, mutta syksyn merkit ilmassa ovat vahvat. Tuhannen valkoposkihanhen parvi lipuu kohti lounasta.
– Hanhia on mennyt Suomenniemellä harvinaisen paljon tänä syksynä, Simo Kauria mainitsee.
Maisematornilla on koolla Kauriansalmen kyläyhdistyksen ja Savitaipaleen lintuharrastuspiirin väkeä. Lintuja ja luonto tarkkailtiin yhdessä tuumin lauantaina 23. syyskuuta.

Pieni tuulenvire käy kaakosta. Idänpuoleiset virtaukset ovat tuoneet Pohjois-Venäjältä Pohjanmeren rannoille muuttavat hanhiparvet läntiselle Kuolimon reitille. Niin ei tapahdu usein, koska Suomessa tuulet ovat länsivoittoisia.
Savitaipaleen näköalapaikalta laskettiin syyskuun puolivälissä yli 60 000 sepelhanhea yhden päivän aikana. Se noteerattiin teksti-tv:n uutisissa saakka.
Tutumpia ovat valkoposkihanhet, jotka lepäilevät Länsi-Saimaan seudun pelloilla jopa tuhatpäisinä parvina.

MARKKU PAAKKINEN
toimitus@lansisaimaa.fi

Lue lisää torstain 28. syyskuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Viikon kysymys

Kuunteletko C-kasetteja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä