0

Ääripäiden välissä

Vastakkainasettelun aika ei ole ohi. Sen huomasi ainakin viime perjantaina.
Atlantin takaa rantautunut joulumyynnin avaava Black Friday -alennuskampanja houkutteli halvoille ostoksille samaan aikaan, kun Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivän avulla kannustettiin ostolakkoon ja kulutuskriittisyyteen.
Teemapäivien päällekkäisyys ei ole sattumaa, mutta totuutta on varsin vaikea löytää sen enempää yhdestä kuin toisestakaan ääripäästä.

Kuluttajien luottamus omaan talouteen on entisestään vahvistunut, mutta Nordean perinteisen joulukyselyn mukaan joulubudjetit ovat keskimäärin pienemmät kuin viime vuonna.
Suomalaiset käyttävät tänä vuonna jouluostoksiin keskimäärin 490 euroa henkilöä kohden. Yli 65-vuotiaat raottavat kukkaron nyörejä hiukan enemmän, 510 euron edestä.
Nordean ekonomisti arvelee joulubudjettien varovaisuuden johtuvan siitä, että talouskasvu ja ennätyskorkea kuluttajaluottamus eivät ole vielä siirtyneet kotitalouksien ostovoimaan.
Kyselyn perusteella mustat perjantait tai ostolakot ovat joillekin yhdentekeviä. Joka kymmenes suomalainen ei osta lahjoja ollenkaan. Miehistä joka seitsemäs jättää lahjat ostamatta. Näiden päätösten syitä kyselyn tuloksissa ei sen tarkemmin avata.

Joulu on kaupan alalla varsin tärkeä sesonki. Korsi kannattaa kantaa kekoon myös omalla kylällä. Paikallisesti pienemmistä liikkeistä ja lukuisista joulumyyjäisistä löytyy pukinkonttiin usein täysin uniikkeja lahjoja.
Vaikka juhlapyhät saattavat joskus hämärtää tavallisen kuluttajan maalaisjärjen, jouluhankintoihin ja omaan taloudenpitoon suhtaudutaan ainakin etukäteen viisaasti.
Ääripäiden sijaan on löydetty se kuuluisa kultainen keskitie.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Viikon kysymys

Kuunteletko C-kasetteja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä