Itsenäisyyden tie on kuljettu hevosvoimilla – ammattiautoilijat juhlistivat Savitaipaleen torilla 100-vuotiasta Suomea

SAVITAIPALE Savitaipaleella on juhlittu 100-vuotiasta Suomea ja sen vetojuhtia koko vuoden ajan. Kesällä olivat pääosassa hevoset, syksyllä kuorma-autot, joiden panos

Sauli Lavikka ja vuoden 1966 Vanaja.

Markku Paakkinen

SAVITAIPALE Savitaipaleella on juhlittu 100-vuotiasta Suomea ja sen vetojuhtia koko vuoden ajan.

Kesällä olivat pääosassa hevoset, syksyllä kuorma-autot, joiden panos oli ratkaiseva sodan ja jälleenrakennuksen Suomessa.

Veturina viime sunnuntaina torilla järjestetyssä tapahtumassa oli Savitaipaleen ammattiautoilijoiden yhdistys.

– Ei sodankäynnistä ja jälleenrakennuksesta mitään olisi tullut ilman vetojuhtia ja niiden kuskeja, kiteytti pitkän linjan automies ja vanhojen autojen entisöijä Paavo Vainikka.

Hän toi viime sunnuntaina Savitaipaleen torille häkäpönttöauton, joka oli aikansa hybridiajoneuvo.

Vuoden 1940 mallia olevan Fordin V8-moottori kuljettaa autoa 95 hevosvoimalla, jotka syntyvät puuhäkäkaasun ja bensiinin yhdistelmällä.

– Käytiin Kokkolassa vanhojen kuorma-autojen kokouksessa. Yhdeksän tuntia matka kesti suuntaansa 50 kilometrin tuntivauhdilla, Aira Vainikka kertoi.

Häkäpönttöautoa seurasi viitisentoista muuta kuorma-autoa, joukossa myös Jorma Kilven ja taipalsaarelaisen Vilho Hulkkosen uutuuttaan kiiltävät rekka-autot.

– Uuden Volvon kokonaispaino on 76 tonnia. Tuo vuoden 1965 Volvo painaa 19 tonnia, Hulkkonen vertasi.– Uudet rekat on kuin joulukuusia.

Pieninä poikina ihailtiin kuorma-autoja, joita pidettiin myös kaikkein hienoimpina joululahjoina, muisteli autoveteraanien äärellä Risto Kylliäinen.

Kuorma-autoista lähes puolet oli Volvoja ja muut eri merkkejä. Suomalaiset Sisu ja Vanaja olivat vahvoilla, kun kotimainen kuorma-autoteollisuus pääsi vauhtiin 1950-luvun lopulla.

MARKKU PAAKKINEN

toimitus@lansisaimaa.fi

Lue lisää torstain 30. marraskuuta Länsi-Saimaan Sanomista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka