0

Auton takakontissa matka katkeaa

TAKAKONTTIMIES jäi elämään poliittiseen sanastoomme hupaisan kesäkuisen tapahtumasarjan vuoksi. Tai ei tilanne jutun päätähdelle, valtiosihteeri Samuli Virtaselle (sin.) mikään kovin huvittava ollut.
Hänen poliittinen kotinsa – perussuomalaiset – oli juuri hajonnut kuin entisen kaupparatsun huusholli. Perussuomalaisten johto oli 10. kesäkuuta vaihtunut Jyväskylän puoluekokouksessa. Oli selvää, ettei perussuomalaiset voi jatkaa hallituksessa.
Silloisen ps:n ja nykyisen sinisen tulevaisuuden ministeriryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen meni seuraavana iltana tapaamaan pääministeriä Kesärantaan. Taksi vei Virtasen Juha Sipilän (kesk.) pakeille.

Kun valtiosihteeri oli lähdössä pois, hän kuuli, että Kesärannan portilla on toimittajia ja kuvaajia. Virtanen ei halunnut missään nimessä tulla nähdyksi. Hän oli tilannut paikalle valtioneuvoston sopimusauton, mutta tilatussa Audi A6:ssa ei ollut tummia laseja.
– Jos minä istun siinä, aivan varmasti minut tunnistaa. Jos kyyristyn, näyttää että minä minä salailen. Ja siitäkin olisi voinut tunnistaa, Virtanen pähkäili 18. marraskuuta Ilta-Sanomissa.
Hänen mukaansa operaatiolla oli tarkoitus estää, ettei puoluekokouksesta palaava ps:n uusi johto saa tietoa Virtasen visiitistä Kesärantaan.

Valtiosihteeri päätti sovittautua Audin takakonttiin. Loppu onkin historiaa.
Poliisi antoi taannoin Virtaselle suullisen huomautuksen takakonttikyydistä. Hän ei tavaratilassa noudattanut tieliikennelain määräystä turvavöiden käyttämisestä.
Matkan lyhyys, hiljainen tieosuus ja auton hiljainen vauhti olivat perusteena huomautukselle. Syntinsä poliisille tunnustanut valtiosihteeri välttyi näin sakoilta. Virka-auton kuljettajan nimeä Virtanen ei paljastanut.

Peräkontti liittyy poliittiseen historiaan huomattavasti traagisemmallakin tavalla. Terroristiryhmä Punaiset prikaatit sieppasi Italian entisen pääministerin Aldo Moron maaliskuussa 1978. Häntä pidettiin vankina 55 päivän ajan.
Punaiset prikaatit vaati 13 vankilassa istuneen terroristin vapauttamista. Vaatimukseen ei suostuttu ja Moron ruumis löydettiin toukokuussa auton takakontista Roomassa. Järkyttävä kuva levisi hetkessä ympäri maailman, vaikka netti oli tuohon aikaan jokseenkin tuntematon käsite.
Suomessa auton takakontti sai 1970-luvulla huomiota myös romanttisista syistä. Kävi ilmi, että jotkut Svetogorskin tehdastyömaalla leipäänsä hankkineet suomalaiset olivat salakuljettaneet venäläisnaisia rajan yli auton tavaratilassa.

Enkä ole itsekään aivan rikkeetön peräkonttiasioissa. Rikos on kuitenkin jo vanhentunut. Osuin reilut kymmenen vuotta sitten vappupirskeisiin Kuopiossa. Juhlaväki oli kokoontunut legendaarisessa Neulamäen kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon.
Olin kuskin epäkiitollisessa roolissa. Myöhemmin illasta väki hinkusi baariin keskustaan. Auto täyttyi nopeasti.
Kaksi karpaasia halusi taksikyydin sijasta mennä välttämättä takakonttiin tarvikekorin, kävelysauvojen ja koripallon seuraksi. Vannotin miehiä pysymään hiljaa, mikäli joudun pysähtymään matkan varrella esimerkiksi puhallusratsian vuoksi.
Kahden miehen kömpiminen tavaratilasta herätti ansaittua huomiota Kuopion keskustan vappuhulinassa. Toiselle takakonttilaisista kyyti vaikutti ilmeisesti tasapainoaistiin, sillä hän putosi muutamaa tovia myöhemmin baarin jakkaralta.

TIMO SIHVO
timo.sihvo@lansisaimaa.fi

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä