Tehokas otsalamppu voi riittää lipun valaisemiseen

SUOMEN 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi siniristilipun saa poikkeuksellisesti nostaa salkoon jo itsenäisyyspäivän aattona. Tällöin lippu pitää kuitenkin valaista pimeän ajaksi. Liputtamista valvovan

Pimeän ajaksi valaistun lipun voi nostaa salkoon jo itsenäisyyspäivän aattona kello 18.

Matias Lövberg

SUOMEN 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi siniristilipun saa poikkeuksellisesti nostaa salkoon jo itsenäisyyspäivän aattona. Tällöin lippu pitää kuitenkin valaista pimeän ajaksi.

Liputtamista valvovan sisäasiainministeriön mukaan lipun tulee olla niin hyvin valaistu, että lipun kuvio ja värit erottuvat selkeästi. Valkoisen tulee olla valkoinen ja sinisen sininen.

Pimeän ajaksi valaistulla lipulla liputtamisen voi aloittaa tiistaina 5. joulukuuta kello 18. Liputus päättyy keskiviikkona 6. joulukuuta kello 22.

Lipun valaisu onnistuu myös kotikonstein. Kysyimme vinkkejä savitaipalelaiselta sähköalan ammattilaiselta.

Miten lippu kannattaa valaista, Sähköurakointi H. Aapro Ky:n yrittäjä Hannu Aapro?

– Valo kannattaa suunnata alhaalta ylös. Se onnistuu esimerkiksi työmaavaloilla, led-taskulampulla tai esimerkiksi nykyisin varsin tehokkailla led-otsalampuilla. Valo ei voi olla värillistä ja sen pitää olla sävyltään kylmää. Lämmin sävy värjää valkoisen keltaiseksi. Valokeilan pitää olla kapea ja kohdistua lippuun.

– Kuluttajien saatavilla on myös verkkovirtaan kytkettäviä ja siirrettäviä led-puutarhavaloja, joiden valaisuteho riittää. Jos lipulle on ajatellut kiinteää valaistusta, sen asentaminen alkaa olla myöhäistä.

Mitä turvallisuuteen liittyviä seikkoja pitää valaistusta suunnitellessa huomioida?

– Yhden yön takia ei kannata mennä tekemään katolle mitään virityksiä. Eli valon lähde maanpinnalle. Mikäli verkkovirtaa tarvitaan, tarvitaan todennäköisesti myös jatkojohto. Sen pitää olla ulkokäyttöön tarkoitettu. Ja siitä huolimatta liitoskohta kannattaa suojata muovilla ja huolehtia, ettei se ole suoraan vesilammikossa. Ja virta pitää ottaa ulkopistokkeesta, ei sisältä.

Miten hyvin työmaavalot kestävät vettä? Pitääkö valolaite suojata?

– Kyllä ne kosteutta kestävät. Suojaaminen riippuu laitteen tekniikasta. Jotkut lamput kuumenevat palaessaan, joten niiden suojaaminen on aina turvallisuusriski. Ja tässä tapauksessa valon lähdettä ei saa mikään peittää.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka