Kansanedustajan EU-näkemykset ihmetyttävät

Kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) hahmotti kirjoituksessaan ”Itsenäisyys vai Eurostoliitto” (LSS 4.1.) kovin epämääräisin ja osin ristiriitaisin perustein EU:n toimintaa ja päätyy ehdottamaan, että jatkaisimme itsenäisenä kansakuntana. Myöskään mitään asiallisia näkökohtia hän ei kantansa tueksi valitettavasti esitä.

Englannissa maanviljelijät parhaillaan pelkäävät, että he menettävät merkittävän EU-tukensa. Tuskin Suomessakaan saadaan eron tullessa vastaavaa kompensaatiota. Mäkelä viittaa myönteisesti vapaakauppa-alueeseen. Miksi hän haluaa luopua siitä? Seurauksena ovat uudet tullimuurit ja uskomaton byrokratia, tuhannet uudet sopimukset, joiden kanssa britit nyt tuskailevat.

Luulenpa, ettei heidän erostaan tule loppujen lopuksi yhtään mitään, suuri enemmistö saarivaltakunnassa tulee vielä vastustamaan sitä. Myös nyt vapaa ja pääasiassa passiton ja viisumiton liikkuminen Euroopassa on sujuvaa. Itse kuulun sukupolveen, joka muistaa eri eurooppalaisten kansojen rajoilla kuluttaneensa tuntikausia, joskus jopa vuorokausia, päästäkseen jatkamaan matkaansa.

Valuuttaakin oli vaihdettava joka maassa erikseen. Muistan ajan, jolloin lompakossa saattoi kotiin tultua olla jäljellä muistona kymmenkunnan eri maan rahaa. Sadattuhannet opiskelijat liikkuvat vuosittain vaihtosopimusten avulla oppilaitoksesta toiseen ja esimerkiksi Bologna-sopimus tekee yliopisto-opintojen vastaavuuden vertailun helpoksi. Tutkimusyhteistyö on mittavaa. Jos suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset olisivat vähänkin aktiivisempia, olisimme helpostikin nettosaajia EU:sta. Entä elintarvike- ja kemikaaliturvallisuus? Jälkimmäistä varten meillä on oma EU-virasto, joka tekee erinomaista työtä. Ja sekin lähtisi, jos Mäkelän toive toteutuu? Turha muutenkin keksiä tarinoita olemattomista normeista, kuten käyristä kurkuista.

Entä turvallisuutemme? EU-kansat eivät ole vuosikymmeniin sotineet keskenään toisen maailman sodan jälkeen. Nyt nationalismin uhossa haalitaan Suomeenkin aseita ympäri maailmaa, parhaillaankin on tulossa vanhoja tykkejä Etelä-Koreasta. Kenen tappamiseen niitäkin tarvitaan? Eikö EU:n tarjoama turvallisuustae vahvan oman puolustuksemme lisäksi ole jo nyt riittävä? Rahat (150 miljoonaa euroa) olisi voitu käyttää vaikkapa nuorisotyöttömyyden hoitoon. Voin lähettää Mäkelälle konkreettisen ehdotuksen.

Viime vuosinakaan EU:n politiikka ei ole ollut niin surkeaa kuin Mäkelä esittää. Eräät ongelmamaat on saatu jaloilleen, Irlanti erinomaisesti, Espanja ja Kreikkakin ovat nousussa.
Haasteita tietysti riittää, mutta niin riittää Suomessakin. Kansanedustajien kannattaisi keskittyä niiden ratkaisemiseen eikä syyllistää syyttömiä, kuten EU:ta.

lLKKA HUOVIO
eläkeläinen
Ojastinlammen mökiltä

Viikon kysymys

Pelkäätkö vanhuutta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä