Lumi liikkuu Savitaipaleella – hiekoitushiekan poisto odottaa öiden lämpenemistä

SAVITAIPALE Kevään merkkejä on jo selvästi havaittavissa Savitaipaleen kirkonkylällä.
Keskiviikkona aamupäivällä Teemu Viiru ajoi lunta pois Länsi-Saimaan Sanomien ja kirkon väliseltä parkkipaikalta. Talven aikana lunta oli ehtinyt kertyä Peltoinlahdentien varteen korkea valli.
Savitaipaleen lumenkaatopaikka on lähellä ampumarataa Tuohikotintien varrella.
– Tänään olen vienyt jo 14 traktorin peräkärryllistä, Viiru kertoi ja arveli kärryyn mahtuvan kerralla noin 15 kuutiometriä valkoista.
Lumi liikkui vilkkaasti ja iltapäivällä puolet vallista oli jo hävinnyt.

Hiekoitushiekan poisto aloitetaan kirkonkylän alueella kunnan teknisen johtajan Vesa Roiko-Jokelan mukaan viimeistään yöpakkasten päätyttyä.
Ilmatieteenlaitos kertoo, että elohopea painuu Savitaipaleella miinuksen puolelle öisin vielä ainakin loppuviikon ajan.
Kaduille ja jalkakäytäville ajetaan talven aikana hiekkaa yhteensä vajaat 100 tonnia. Pois kerätään keväällä 20–40 tonnia. Loput häviävät Roiko-Jokelan mukaan auratessa ojiin ja luiskiin. Katupölyä ehkäistään kastelemalla puhdistettavat pinnat tai tekemällä työt mahdollisuuksien mukaan sateen jälkeen.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin mukaan Kaakkois-Suomeen kulkeutui viime viikonvaihteessa kohtalaisesti lepän siitepölyä.
Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutti seuraa siitepölyn ilmanäytteitä jatkuvatoimisilla keräimillä, joilla voidaan määrittää ilman hiukkaspitoisuus kahden tunnin tarkkuudella.
Siitepölypitoisuus luokitellaan asteikoilla matala, kohtalainen tai suuri. Matalassa pitoisuudessa vain herkimmät allergikot oireilevat ja suuressa useimmat allergikot saavat oireita.
– Lepän ja koivun kukinta oli viime vuonna heikkoa, joten tänä keväänä siitepölymäärät voivat olla keskimääräistä suurempia. Koivun kukinnalla on ollut Etelä-Suomessa jo parikymmentä vuotta vuorovuotinen rytmi. Parillisina vuosina pölyä on ollut enemmän kuin parittomina, instituutin tutkija Juha Jantunen sanoo.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Kommentteja aiheesta “Lumi liikkuu Savitaipaleella – hiekoitushiekan poisto odottaa öiden lämpenemistä

 • 19.4.2018 at 12:09
  Permalink

  Määrällisesti arvioiden katupöly lienee jopa pahempi ongelma kuin siitepöly. Katupöly aiheuttaa ainakin hengitysoireita useammalle kuin siitepöly.Niin myös Savitaipaleella.
  Harmi, että Savitaipaleen lähes kaikista taajama-alueen tienvarsipuista halutaan päästä eroon.
  Puiden lehdet kun ovat suhteellisen tehokkaita katupölyn sitojia. Maailmalla istutellaankin puita mm. kerrostalojen katoille. Ei kuitenkaan Suomessa.
  Asiasta on silti tutkimusten mukaan ihmisille useita hyötyjä. Etenkin pöly-ja hilidioksidihaittojen osalta. Toki vihreyden myötä myös esteettinen puoli kohenee.
  Mutta toivottavasti tänä keväänä edes hiekka puhdistetaan teiden ja katujen varsilta tarkemmin.
  Nimittäin myös puhdistamaton hiekka-alue (tien molemmissa reunoissa yht. kymmeniä senttejä) pölisee.
  Ja puhdistamaton hiekka valuu sitten sateella puhdistetulle ajoradalle aiheuttaen mm. kaksipyöräisille kulkuneuvoille liikenneonnettomuuksia.
  Tehdään siis samalla rahalla asiat kunnolla.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Uskotko tekoälyn korvaavan ihmisen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä