0

Kuntien kiinteistöissä riittää pohdittavaa

Tyhjilleen jäävät rakennukset aiheuttavat kunnille yleensä ylimääräistä päänvaivaa. Mitä tehdä lakkautetulle kyläkoululle tai käyttötarkoituksensa menettäneelle virastotalolle? Kiinteistöstrategia on yleensä sisällöltään melko lailla selvä: tarpeettomista rakennuksista pitää päästä eroon.
Joskus myynti käy kuin tanssi, mutta aika ajoin autioita seiniä jää myös kunnan käsiin. Jälkimmäisessä tapauksessa seuraa tuplavahinko, kun käyttötarkoitusta ei ole, mutta ylläpitokulut juoksevat. Jos ostajaehdokkaat on tarkoitus saada innostumaan, rakennusta ei saa päästää rapistumaan.

Kiinteistöratkaisut eivät aina ole helppoja kuntien virka- ja luottamushenkilöille. Raha ohjaa päätöksentekoa, mutta tunnettakin voi olla pelissä.
Soutamista ja huopaamista nähdään erityisesti silloin, kun kyseessä on paikallisesti merkittävä ja mahdollisesti myös kulttuurihistoriallisesti tärkeä kohde.

Länsi-Saimaan alueella hyvästä esimerkistä käy Taipalsaaren entinen kunnantupa kirkonkylän rannassa. Rakennus sai jo kertaalleen purkutuomion kunnan tekniseltä lautakunnalta.
Päätöksen jälkeen rahaa ei kuitenkaan osoitettu sen enempää kunnantuvan purkamiseen kuin korjaamiseenkaan. Hiljattain kunta sai talosta ostotarjouksen, ja nyt kunnantupa lähtee myytäväksi nettihuutokauppaan.
Moni taipalsaarelainen toivoo asian vihdoin etenevän jonkinlaiseen päätökseen. Jos kauppoja ei nyt synny, aika tekee tehtävänsä ja purkaminen on lopulta ainut vaihtoehto.
Sanotaan, että kaikki lahopuu ei ole kulttuuria. Ei ehkä olekaan, mutta oikeissa käsissä hylky voi muuttua aarteeksi.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Kommentteja aiheesta “Kuntien kiinteistöissä riittää pohdittavaa

  • 8.9.2018 at 12:52
    Permalink

    Tästä hyvän omaisuuden lahoamaan jättämisestä on, kiistatta, kokemusta myös Savitaipaleelta.

    Pöksänlahden leirikeskus jätettiin täysin omistajan taholta hoitamatta. Sitten kaavan toteutuessa olisi ollut helppo sanoa, että purkaminen on ainoa vaihtoehto. Ja niin nyt joskus tulevaisuudessa tuleekin käymään.

    Vastuulliset olisi saatava vastaamaan.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Joko olet aloittanut mökkikauden?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä