0

Kysely: Vauvarahan ei uskota houkuttelevan uusia asukkaita

Eräs porkkana, jolla kunnat houkuttelevat uusia asukkaita, on perheille maksettava vauvaraha. Esimerkiksi Savitaipaleella kunnanhallitus hyväksyi sosiaalidemokraattien Leena Bycklingin valtuustoaloitteen kunnan nykyisen vauvarahan tuplaamisesta 1000 euroon.

Verkkokyselymme perusteella vauvarahaa ei pidetä tehokkaana keinona houkutella uusia asukkaita. Tätä mieltä oli 70 prosenttia vastaajista. Vajaa kolmannes, 30 prosenttia, puolestaan piti vauvarahaa hyvänä keinona uusien asukkaiden saamiseksi.

LSS
toimitus@lansisaimaa.fi

Onko vauvaraha oikea keino houkutella uusia asukkaita kuntaan?

 • Ei (68%, 52 ääntä)
 • Kyllä (32%, 24 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 76

Loading ... Loading ...

5 kommenttia aiheesta “Kysely: Vauvarahan ei uskota houkuttelevan uusia asukkaita

 • 28.11.2018 at 10:11
  Permalink

  Tulee varmasti tarpeeseen, mutta tuskin tuo uusia asukkaita.

 • 28.11.2018 at 15:10
  Permalink

  Lapsiperheelle 1000 euroa on pikku raha. Kuluja riittää. Auttaahan se varmaan, mutta ei kyllä muuttoa Savitaipaleelle ratkaise.

 • 28.11.2018 at 18:47
  Permalink

  Olemme jo vuosikausia haaveilleet Savitaipaleelle muuttamisesta. Siellä on Rauhanlaaksossa sukulaisiani haudattuna, ja pidän Savitaipaletta kotinani. Vanhempani myös vihittiin Savitaipaleen kirkossa vuonna 1965, joten on minulle hyvin rakas.Lisäplussaahan olisi, että lapsen saantia tuettaisiin, se olisi yksi syy meidän sinne muuttoomme. Ainut meitä estävä tekijä tällä hetkellä on, että Savitaipaleella ei ole töitä. Olisimme kyllä valmiita ajamaan töihin ja takaisin vaikka sen 60 km päivässä,jos vain kotimme olisi Savitaipaleella. Olemme puolisoni kanssa IT/teollisen muotoilun/ICT-alalla,ja niitä töitä ei Savitaipaleella tunnu olevan. Heti tulisimme, jos töitä saisimme. Jos sellaisia keksitte, niin yhteyttä voi kyllä ottaa, vaikka Länsi-Saimaan toimituksen kautta.

 • 28.11.2018 at 21:58
  Permalink

  Perhevapailla ja vauvatonneilla ei ole mitään merkitystä valtakunnan syntyvyyteen. Hei haloo!
  Savitaipaleellakin kyse on ihan muusta. Kyse on Etelä-Karjalan kalleimmasta kuntaverosta, huonoista ja huononevista liikenneyhteyksistä, vähenevistä palveluista, taloudellisesta itsemurhasta rakentaa yhtään mitään kuntaan, rapeutuvasta, peruskorjaamattomasta vuokra-asuntokannasta, kiihtyvästä väestökadosta ja yleisestä tulevaisuudettomuudesta tilanteessa, jossa kuntaan syntyy noin 10 lasta vuodessa. Kuka tänne muuttaa? Tässä nyt luettelin kiistämättömiä faktoja.
  Sitten lopuksi mutua. Moni on eri mieltä. Hyvä niinkin. Luulen, että nykymuotoisen Savitaipaleen etsikkoaika on ohi. Se ainoa todellinen vetovoimatekijäkin on unohdettu ja tärvelty. Hullasmäen marjamaat ja Säkniemen retkeilyalue on hakattu ja tehometsätalouden alaisina. Kunnankin hyväksynnällä. Ja Kuolimo jatkaa tummenemistaan. Puhdas vesi ja hienot metsät olisi voinut olla se todellinen toimiva vetovoimatekijä, joka nuoria ihmisiä olisi kuntaan voinut vetää. Olisi vaikka julistauduttu Suomen ”puhtaimmaksi” kunnaksi ja tehty todellisia tekoja sen eteen. Vaikkapa niillä Pappilanlahden marinaan upotetuilla rahoilla. Nyt on valitettavasti vain työntövoimatekijöitä. Väki vähenee, Kuolimo kiittää!

  • 29.11.2018 at 13:43
   Permalink

   Onpa tullut monta suoraa palautetta! Kiitos! Muutamassa suorassa palautteessa minulle sanottiin, että muutama ”fakta” jäi sanomatta. Vaadittiin mielipidettäni. Niin jäi. Tämä alusta vain ei mahdollista laajempaa pohtimista. Yksi sanoi, että onko näitä ikäviä asioita pakko tuoda esille. Minun mielestä on. On totta, että ”sote-uudistus” toteutuessaan (mikäli toteutuu) vie pääosan kunnallisesta itsehallinnosta muualle. Itse asiassa tärkein hallintokunta budjetteineen häipyy muualle. Mikä sen merkitys asukkaiden ”kunnalliseen motivaatioon” yhteisten asioiden hoidossa on, sitä ei tunneta. Tuskin kuitenkaan kunnan hoikistuminen ”käyttökokemusta” omien asioiden hoidossa lisää.
   Toinen juttu on tuo alhainen 10 lapsen syntyvyys. On tietenkin selvää, että trendi jatkuessaan lisää paineita perusopetuksen suuntaan. Nythän Savitaipalella opetustoimi kuntalaisen näkökulmasta, ainakin näennäisen tiedon valossa on hienolla tasolla. Ymmärrettävää on, että mahdollisesti muuttoa kuntaan harkitsevat lapsiperheet katsovat tarkkaan mm. jatkuvuutta. Erityisesti lukion osalta. Juuri nyt näyttää hyvältä. Tieto laadusta kiirii ulos kunnasta lisäten oppilasmääriä.
   Kolmas seikka, josta sain miinuksen, oli maahanmuuttajien unohtaminen. Ja mielipiteeni siitä. Asiaa olen monessa blogikirjoituksessani sivunnut. Nopeana ja kestävänä keinona en sitä pidä. Ruokolahden esimerkki kertoo tästä. Kotiuttaminen ei vain onnistu. Heitä koskevat, monen muun seikan lisäksi, samat lainalaisuudet kuin kanta-asukkaitakin; liikenneyhteydet ja työpaikat. Se mitä tulee tapahtumaan seuraavan sadan vuoden aikana kansainvaellusten suhteen, on tuntematonta, mutta tuskin Savitaipaleenkaan seutukunta osattomaksi jää.
   Savitaipale on edelleen, juuri nyt hyvä paikka asua. Tosin monessa suhteessa kallis. Tulevat vuosikymmenet se kuitenkin tulee olemaan historiansa nopeimmassa ja suurimmassa mullistuksessa. Osavaikutus on globaaleilla muutoksilla, osa omalla alueella tapahtuvilla. Niihin tietenkin vaikuttaa valtiovallan keskittämispolitiikka maakunnallisiin keskuksiin ja sen myötä väestörakenteen ja -määrän muutokset, elinkeinorakenteen kivulias muutos, sekä erityisesti perustustuotannon tunnetut vaikeudet. Mutta yhtä kaikki seutukunnalla asutaan jatkossakin, mutta uudessa kuosissa ja alati vähemmän ympäri vuoden.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pelkäätkö punkkeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä