0

Savitaipale ja Taipalsaari ovat maidontuottajien kärkikastia – maidontuottajien määrä jatkaa vähenemistään, mutta tilaa kohden maitoa tuotetaan yhä enemmän.

Länsi-Saimaan alueen kunnista Savitaipale ja Taipalsaari ovat Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella maidontuotannon tuoreiden tilastojen kärjessä.
Savitaipaleella tuotettiin vuonna 2018 tuottajaa kohti eniten maitoa koko Etelä-Karjalassa, 473 000 litraa. Taipalsaarella tuotettiin keskimäärin 402 000 litraa tilaa kohti ja Lemillä puolestaan 265 000 litraa tuottajaa kohti.
Vuonna 2018 tuottajaa kohden tuotettiin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella keskimäärin 346 000 litraa maitoa.

Maidontuotanto on Kaakkois-Suomen ely-keskuksen mukaan vähentynyt, mutta samalla tehostunut Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Tuottajien määrä väheni vuodessa 300 tuottajasta 272 tuottajaan.
– Tehokkuus näkyy alueellamme tuottajaa kohti tuotettujen litramäärien suuruudessa. Vaikka vuonna 2018 alueella tuotettu maitomäärä väheni edelliseen vuoteen verrattuna 96 miljoonasta litrasta 93 miljoonaan litraan, niin tilaa kohti tuotetaan yhä enemmän maitoa, Kaakkois-Suomen ely-keskus tiedottaa.

Maitotilojen määrä pysyi Lemillä ennallaan ollen nyt 12. Taipalsaarelta lopetti edelliseen vuoteen verrattuna yksi tila, jolloin tiloja jäi jäljelle yhdeksän. Savitaipaleella maitotilojen määrä putosi kahdella 25:stä 23:een.
Kokonaisuudessaan Etelä-Karjalassa tuottajien määrä väheni vuodesta 2017 vuoteen 2018 14 tuottajalla ja vähennys oli 8,7 prosenttia edellisestä vuodesta. Maitomäärässä vähennys on n. 1,1 milj. litraa.

Kahdessakymmenessä vuodessa maitotilojen määrä on vähentynyt yli 80 prosenttia Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Vuonna 1998 maidontuottajia oli näillä alueilla 1668, joista Lemillä 26, Savitaipaleella 38 ja Taipalsaarella 21.

Muokattu 25.2. klo 9.45: Korjattu vuoden 2018 keskimääräinen tuotetun maidon määrä sekä maitotilojen määrän väheneminen kahdenkymmenen viime vuoden aikana.
Muokattu 1.3. klo 9.33: Korjattu maitotilojen määrä Lemillä.

EVA KOTTONEN
eva.kottonen@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Pelkäätkö punkkeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä