0

Lukijan mielipide: Väärä päätös

Savitaipaleen kunnanvaltuuston maanantai-iltainen (4.3.) päätös korottaa luottamusmiesten palkkioita takautuvasti on kuin Venezuelan nykyisen presidentin Nicolás Maduron edeltäjän Hugo Chávezin päätös korottaa paikallisvaltuustojen kokouspalkkioita takautuvasti.
Tuolloin oli kyse poliittisesta silmästä, joka katseli kannatuslukuja. Politiikan sisällöllä ei tietenkään ollut mitään merkitystä. Se, että onko Savitaipaleella, jää tulevaisuuden puntariin.
Yhteinen avainsana on ”takautuvasti”. Se kertoo jostakin. Jokainen miettiköön mistä. Kas kun ei takautuvasti itsenäisyytemme alkuun asti.
En missään tapauksessa kyseenalaista sitä arvokasta työtä, jota luottamusmiehet tekevät. Päinvastoin. He ovat palkkionsa ansainneet. Ja korotukset. Savitaipaleella palkkiot vertailussa ovatkin olleet alakantissa.

Ilmeisesti poliittisesti aika on nyt passeli ajatella omaakin napaa.

Takautuvuus oli kuitenkin ajattelematon päätös. Se kertoo jopa sisäänrakennetusta suomalaisesta korruptiosta. Huolimatta siitä, että summat ovat pieniä. Mutta periaatteessa kuitenkin.
Keskustalainen määräenemmistö olisi päätöksen takautuvuuden osalta voinut jättää tekemättä, vaan ei tehnyt.
Ilmeisesti poliittisesti aika on nyt passeli ajatella omaakin napaa, kun valtakunnan politiikassa on kuuden viikon päästä tulossa roimasti takkiin, eikä enää mitään ole tehtävissä. Koen ankaraa myötähäpeää päätöksen tekijöitä kohtaan.

ARTO BÄCKLUND
Savitaipale

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Lukijan mielipide: Väärä päätös

 • 10.3.2019 at 09:56
  Permalink

  Maksetaan (ei päätetä) jälkikäteen, kun on jätetty maksamatta.
  Savitaipaleen luottamushenkilöiden palkkiosäännössä, hyväksytty kunnanvaltuustossa 17.12.2012, voimaantulo 1.1.2013, on kohdassa 2 § Kokouspalkkiot määrätty seuraavasti: Kokouksessa puheenjohtajana toimivalle suoritetaan kokouspalkkio, joka vastaa asianomai­sen toimielimen jäse­nen 1 momentissa mainittua kokouspalkkiota ko­rotettuna 50 %:lla.
  Tätä 50% korotusta jostain syystä ei ole kuitenkaan maksettu, ja valtuuston nyt hyväksymässä ponnessa edellytetään, että päätöstä tulee noudattaa vuoden 2013 alusta lukien. Valtuusto ei siis tehnyt takautuvaa päätöstä, vaan edellyttää, että aiemmin tehty päätös saatetaan myös käytäntöön.
  Luottamushenkilöt käyttävät huomattavasti aikaa asioihin perehtymiseen, palavereihin sekä kuntalaisten yhteydenottoihin. Puheenjohtajat tekevät vielä merkittävästi enemmän töitä kokouksissa ja valmistelussa kuin valtuutetut, joten on hyvä, että se huomioidaan.
  Kuten Arto Bäcklund toteaa, Savitaipaleen luottamushenkilökorvaukset ovat nyt päätettyjen korotustenkin jälkeen hyvin maltilliset. Palkkioista maksetaan toki normaalit tuloverot ja lisäksi puolueen/ryhmän paikalllseen toimintaan kerätään osuus 15% (Kesk).
  (Ei kannata laskea jäävää tuntikorvausta ajankäytöstä tai miettiä korvauksetta ajettuja kilometrejä)
  Savitaipaleen kunnanvaltuusto ei ole tehnyt takautuvaa korotuspäätöstä, vaan edellytää että aiemmin tehtyjä päätöksiä (2012) noudatetaan. Mielestäni valtuuston tekemä päätös (hyväksytty ponsi) ei ole väärä.
  Nostin asian esille, ja jos joku siitä minua haluaa syyttää, siihen on jokaisella oikeus.
  En ole puheenjohtaja, joten en ole myöskään asianosainen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pelkäätkö punkkeja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä