0

Vanhusten olot ovat maan kärkikastia Taipalsaarella ja Lemillä – Savitaipale on IS:n vertailun sijalla 144

Taipalsaari ja Lemi sijoittuivat kärkisijoille vertailtaessa eri kuntien ikääntyvien ihmisten palveluihin, hyvinvointiin ja elinympäristöön liittyviä tilastoja.
Ilta-Sanomien tekemän selvityksen mukaan Taipalsaari oli vertailun kolmas ja Lemi kuudes. Savitaipale löytyy 295 kunnan listan sijalta 144.
Vertailun kärkeen nousi Utsjoki, jonka takana viisi seuraavaa sijaa menivät Etelä-Karjalan kunnille. Kakkosena oli Rautjärvi, neljäntenä Ruokolahti ja viidentenä Parikkala.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula perustelee Etelä-Karjalan kuntien vertailumenestystä Ilta-Sanomissa sillä, että Eksote ja kunnat ovat yhdessä satsanneet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen – hyviä käytäntöjä halutaan levittää kunnasta toiseen.
Hänen mukaansa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tavoitetila tiivistyy kahteen sanaan: toimintakykyisenä kotona. Tulevaisuudessa on tärkeää panostaa erityisesti senioreiden toimintakykyyn ja yhteisöllisyyteen.

Vertailun tiedot kerättiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreista kuntatilastoista, ja suurin osa niistä perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen kuntaliiton kunnille antamaan laatusuositukseen.
Tutkimuksen muuttujat olivat eri ikäisten senioreiden yksinasuminen, eläkkeen koko, mielenterveys- ja muiden lääkkeiden käyttö, sairaalakäynnit, kuolleisuus, köyhyys, kunnan palvelurakenteet ja yli 85-vuotiaiden osuus koko väestöstä. Tilastot ovat keskiarvoja vuosilta 2015–2017.

EVA KOTTONEN
eva.kottonen@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

4 kommenttia aiheesta “Vanhusten olot ovat maan kärkikastia Taipalsaarella ja Lemillä – Savitaipale on IS:n vertailun sijalla 144

 • 12.3.2019 at 14:10
  Permalink

  En tunne kaikkia mittareita, joilla tutkimus on tehty, mutta Savitaipaleen sijoitus suhteessa moniin etelä-karjalaisiin kärkikuntiin ihmetyttää.

  Tehdyn aiesopimuksen mukaisesti Savitaipale jatkaa neuvotteluita ulkomaalaisomistuksessa olevan Mehiläisen kanssa sen saamisesta kuntaan sote-kiinteistöjen, sekä Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n ryhmäkodin omistajaksi.

  Tämä tarkoittaa tosiasiallisesti sitä, että ne ihmiset, jotka ovat hyväksyneet järjestelyn ja mahdollisesti ovat hyväksymässä lopullisen sopimuksen, hyväksyvät sen, että vanhuksilla ja vammaisilla tehdään liiketoimintaa. Minulle se on täysin vierasta. Haluatko sinä, että vanhuksilla ja vammaisilla tehdään bisnestä?

  Ulkomaalaisen hoivayhtiön, jonka yhtiölainkin mukaan on tuotettava voittoa omistajilleen, saisi tukevan jalansijan paukkakunnalla sopimuksen toteutuessa Savitaipaleen hoivamarkkinoille, tässä tapauksessa kunnan ja Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n toimin.

  Vanhaintuki ry:n tuottava ryhmäkoti lienee Mehiläisen puolelta asetettu yhdeksi kaupan ehdoksi ja siitä seuraa, että yhdistyksessä on koettu painostamista, jopa kiristystä tyyliin: ”jos kauppaan ei suostuta, on sillä koko kunnalle vakavat seuraukset”. Näin ei voi olla. Toivottavasti olen kuullut väärin.

  Yhtä väärin on, että Suomesta virtaa valtavia summia veroeuroja sotepalveluista ulkomaille. En halua, että Savitaipale on siinä pelissä mukana. Se ei ole isänmaallista paikallispolitiikkaa. Eikä nuo viime aikojen hoivan laatuun liitetyt valtakunnalliset uutisetkaan ole olleet mairittelevia.

  Yksi puolue kunnassa voi nyt pelin viheltää poikki. Siihen suuntaan kuntalaisena katson. Sote kaatui ja sekin on osaltaan luonut uuden tilanteen. Jäitä hattuun vaativat myös toimitusministerit. Lähes yhteen ääneen.

 • 12.3.2019 at 15:21
  Permalink

  Minua ihmetyttää se, että eivätkö ”silmät yhtään auenneet”, kun Esperi Caren ja Attendon laiminlyönnit ja bisneksenteko tuli juuri vähän aikaa sitten julkisuuteen. Kunnalla on ollut rahaa laittaa yli puoli miljoonaa euroa täysin järjettömään venesataman ruoppaukseen ja yli kaksi miljoonaa valokaapeliin, mutta vanhuksiin ja sairaisiin rahaa ei ole. Kuntalaisia manipuloidaan ja harhautetaan uskomaan mahtavaan Mehiläiseen, siis tähän täysin ulkomaalaisomistuksessa olevaan terveysbisnesjättiin. Hyvästä tarkoituksesta huolimatta yhteistyö tulee loppujen lopuksi kalliimmaksi kunnalle ja kuntalaisille.

 • 12.3.2019 at 16:46
  Permalink

  Nyt olisi jo aika Savitaipaleen kunnan kommentoida tätä asiaa. Kari Kotirinta voisi kommentoida kunnan puolesta hallituksen jäsenenä tai sitten Savitaipaleen Vanhaintuen puolesta varapuheenjohtajana tai sitten Mehiläisen uuden palvelutalon puolestapuhujana, kun kaikki nämä onnistuu samalta mieheltä. Sitä ei sitten tiedä, kuka kenenkin etuja tässä asiassa ajaa.

 • 15.3.2019 at 11:07
  Permalink

  Yhdistyksessä ylintä päätösvaltaa käyttävät jäsenet yhdistyksen kokouksessa.
  Yhdistyksen hallitus valmistelee asioita ja ehdottaa niitä yhdistyksen kokouksen hyväksyttäväksi.
  Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n ylimääräisessä kokouksessa 7.3.2019 jäsenten osallistumista päätöksentekoon rajoitettiin. Noudatettiinko yhdistyslakia ja yhdistyksen sääntöjä?
  Jäsenten päätösvallan rajoittaminen ko. kokouksessa tulee tutkia. Moiteaika tällaisissa asioissa on 3 kk
  alioikeuteen. Jyräsikö paikallinen ”juntta” Ryhmäkodin lahjoituksen korvauksetta Mehiläiselle ?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pelaatko pelikoneita?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä