0

Eksote kirjasi alijäämää kymmenen miljoonaa euroa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) vuoden 2018 tilinpäätös jäi kymmenen miljoonaa alijäämäiseksi. Tuo summa pitää kuntien kattaa.
Suurin yllättävä menoerä tuli 22 prosenttia nousseista yliopistosairaalaostoista. Niihin meni 4,2 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.
Jäsenkunnat rahoittivat Eksoten toimintaa 440,2 miljoonalla eurolla. Summa pysyi ennallaan.
Asiakkaat maksoivat erilaisia maksuja 37,5 miljoonaa eli pari prosenttia enemmän.

Eksoten toimintakulut nousivat muutaman prosentin ja olivat 515,1 miljoonaa. Tämä oli kuntien rahoituksen ohella syynä alijäämään. Muut myyntituotot olivat 14,8 miljoonaa. Ne kasvoivat 7,6 prosentilla.
Investoinneista jäi osa tekemättä. Esimerkiksi vanhan sairaalan peruskorjaus siirtyy myöhemmäksi.
Vanhusten kotihoidon käynnit kasvoivat lähes viisi prosenttia. Kuormitusta purettiin muun muassa esimiesjärjestelyillä ja etäkäynneillä.
Asiakkaat ja omaiset kertoivat kyselyssä saavansa palvelut varsin oikeaan aikaan ja olevansa tyytyväisiä henkilökuntaan.
Vanhusten palveluntarve kasvoi, ja siitä aiheutui budjettiylityksiä. Sekä sairaalassa että hoivassa piti turvautua jatkuviin ylipaikkoihin, mikä lisäsi kustannuksia. Myös keskussairaalan K-siipeen muuttaminen toi lisämenoja, sillä se sattui helteiseen aikaan, ja päivystys ruuhkautui.

Erikoissairaanhoitoon pääsy Eksotessa on edelleen maan kärkeä. Avoterveydenhuollon säästöjen vuoksi hoitoon pääsy joillain hyvinvointiasemilla hidastui.
Suun kerralla kuntoon -toimintatapaa asiakkaat kiittivät.
Kaikkia vuoden 2018 tilinpäätöslukuja verrataan tässä jutussa vuoden 2017 lukuihin.

SARI PULLINEN
toimitus@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Kuunteletko C-kasetteja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä