0

Ehdokkaan mielipide: Demokratia on myös toisten kuuntelemista ja kaikkien osallisuutta

Ihmiset ovat syystäkin pettyneitä politiikkaan. Poliitikot näyttävät ajavan vain omaa etuaan ja eduskuntatyö näyttäytyy riitaisana ja repivänä toisten syyttelynä ja nälvimisenä.
Kun emme hyväksy tuollaista käytöstä omilta lapsiltammekaan, niin mitä pitäisi ajatella maan ylintä valtaa käyttävistä, jotka käyttäytyvät kuin pahaiset ”kakarat”?
Viisaus etsii hyvää kaikille, se etsii sopua ja hahmottaa kokonaisuuksia. Vaikeudet voitetaan kärsivällisellä ja kunnioittavalla yhteistyöllä. Tämä pätee eduskunnassa ja paikallisen tason politiikassa.
Sen, jolla on valtaa, tulisi jakaa sitä ja saada kaikki ihmiset mukaan eikä pitää valtaa pienessä piirissä. Demokratia on myös toisten kuuntelemista ja kaikkien osallisuutta. Kun tämä toteutuu, ihmiset voivat hyvin ja asiat luistavat.
Onko luottamus demokratiaan ja politiikkaan palautettavissa? Löytyykö johtajia, jotka päästessään valtaan ottavat toisetkin tasapuolisesti huomioon ja valmisteluun.
Kotikaupungissani Haminassa on siirrytty valiokuntamalliin, millä etsitään uudenlaista päätöksenteon toimintakulttuuria. Päättäjät ja virkamiehet valmistelevat asioita yhdessä ja tuovat kukin oman asiantuntemuksensa ja näkemyksensä yhteiseen pöytään.
Tämän pohjalta luodaan ratkaisuvaihtoehtoja, joista valitaan lopulta sopivin. Myös asukkaat, seurat ja muut toimijat voidaan osallistaa päätöksentekoon.
Valiokunnan toimintatapa inspiroi ja sytyttää. Usko vaikuttamisen mahdollisuuksiin lisää motivaatiota ja synnyttää luottamusta. Haasteena on saada myös vääryyttä kokeneet ja tyytymättömät työskentelemään yhteisen hyvän eteen.
Asukkaille on annettava aito mahdollisuus vaikuttaa. Virheistä voidaan oppia ja uutta rakentaa puhtaalta pöydältä. Osallisuus luo hyvinvointia ja parantaa yhteiskuntarauhaa. Samaa henkeä odotan löytyväksi eduskuntaan.

HANNAH HONKANEN (kesk.)
kansanedustajaehdokas
Hamina

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Ehdokkaan mielipide: Demokratia on myös toisten kuuntelemista ja kaikkien osallisuutta

 • 9.4.2019 at 16:35
  Permalink

  Keskustan kansanedustajaehdokas Hannah Honkanen kirjoittaa asiaa.
  Hän sanoo: ”Asukkaille on annettava aito mahdollisuus vaikuttaa” ja ”osallisuus luo hyvinvointia ja parantaa yhteiskuntarauhaa”. Niin totta!

  Viisasta ajattelua ottaen huomioon, että keskusta on tunnettu ”siltarumpupolitiikasta” ja siihen liittyvästä kulissien takaisesta suhmuroinnista. Kansan suussa onkin levinnyt sanonta: ”Kepu pettää aina”. Onko se enää nykyisin totta ja jos on, niin koskee myös muita puolueita.

  Kirjoitin tämän, sillä freudilainen vapaa assosiaatio iski. Savitaipaleella avoimuus isoissakin, kuntalaisia koskevissa asioissa on kateissa. Kokouksia suljettujen ovien takana, päätöksiä siitä, että asioista ”ulkopuolisille”, eli taviskuntalaisille saa puhua, saati julkisuuteen laajemminkin. Hiljaisuus.

  Kaikki tietävät, että puhun Savitaipaleen sote-ulkoistuksista ja -myynneistä. Toivoa kuitenkin yhteisöllisestä avoimuudesta asioiden valmisteluvaiheessa on, kun keskustalainen Hannah Honkanenkin asiasta hienon tekstin kirjoittaa.

  Ei näissä soteasioissa voi mitään niin salaista olla, etteikö niistä voisi enemmän puhua. Vai hävettääkö Savitaipaleen keskustaa suunnitelma alistaa vanhukset ja vammaiset lainkin mukaan omistajilleen voittoa tavoittelevan yrityksen haltuun?
  Määräenemmistöllään keskustaryhmä valtuustossa asiasta suuntaansa voi päättää.

  Itse kannatan yksityistäkin hoivatoimintaa kolmannen sektorin kautta, jossa mahdolliset ylijäämät käytetään toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen samalla, kun raha jää omalle seutukunnalle. Sen sijaan, että sitä muutenkin varoiltaan suhteellisen köyhältä alueelta imettäisiin ulkomaille.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä