0

Tänään on vaalipäivä ja Suomi saa uuden eduskunnan – Länsi-Saimaan alueelta kansanedustajuutta tavoittelee neljä ehdokasta

Tänään sunnuntaina 14. huhtikuuta Suomeen valitaan uusi eduskunta tulevaksi nelivuotiskaudeksi.
Kansanedustajaehdokkaiden kampanjat on kampanjoitu, ja illalla on ”sadonkorjuun” aika.
Kaakkois-Suomen vaalipiiristä, johon Lemi, Savitaipale, Taipalsaari ja Suomenniemi osana Mikkeliä kuuluvat, valitaan eduskuntaan 17 kansanedustajaa.
Noin 180 ehdokkaasta neljä on Länsi-Saimaan alueelta: kristillisdemokraattien Maiju Hölsä ja kokoomuksen Jukka Vakkila Savitaipaleelta sekä SDP:n Turo Haapamäki ja Kommunistisen työväenpuolueen Jarmo Knuutila Taipalsaarelta.

Ylen kuluneella viikolla julkistama puolueiden kannatusmittaus kertoo, että perussuomalaiset ovat ohittaneet kokoomuksen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.
SDP pitää mittauksen mukaan yhä ykkössijaa 19 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus on 16,3 ja kokoomuksen 15,9 prosenttia.
Keskusta on neljäntenä 14,5 prosentin kannatuksella, ja sen perässä on vihreät 12,2 prosentilla.
Vasemmistoliiton kannatus on kannatusmittauksen mukaan 8,7, RKP:n 4,9 ja kristillisdemokraattien 4,3. Sinisten osuus on 0,8 prosenttia ja muiden 3,4 prosenttia.
Kannatusmittauksen virhemarginaali on 2,3 prosenttia jompaankumpaan suuntaan. Mittaus tehtiin 1.–9. huhtikuuta välisenä aikana, ja otos oli 1 969 henkilöä.
Jos mikään puolue ei ylitä vaaleissa 20 prosentin rajaa, se olisi melko poikkeuksellista. Lähimpänä tilanne oli vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, ja tällöin vaalivoittajan Kokoomuksen kannatus oli 20,4 prosenttia.

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla.
Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa.
Äänestäjän on vaalipaikalla selvitettävä henkilöllisyytensä. Siksi mukana tulee olla kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestyksessä annettiin alustavien tietojen mukaan yli 1 535 442 ääntä, joten ennakkoon äänesti noin 36,1 prosenttia äänioikeutetuista. Luvut tarkentuvat, kun rekisteriin lisätään muun muassa ulkomailla annetut ennakkoäänet ja kirjeäänet.
Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 vastaava luku heti ennakkoäänestyksen päätyttyä oli noin 31,9 prosenttia äänioikeutetuista ja lopullinen ennakkoäänestysprosentti oli 32,3 prosenttia.

JANNE TIAINEN
toimitus@lansisaimaa.fi

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Muokattu 14.4. klo 22.27: Korjattu Jarmo Knuutilan sukunimi.

Aiemmin aiheesta: Uurnilla käytiin etukäteen edellisvaaleja innokkaammin – Lemille jäi Etelä-Karjalan alhaisin ennakkoäänestysprosentti (10.4.2019)

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Joko olet heittänyt talviturkin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä