0

Lukijan mielipide: Taipalsaaren kunnanvaltuutetuille ja muille kuntalaisille

Taipalsaaren kunta on strategiassaan päättänyt, että kunnan tulee pyrkiä olemaan yhteisöllinen, elinvoimainen ja taloudellisesti itsenäinen.
Vuosi sitten Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) clearing-laskelmien tultua tietoomme Taipalsaarella herättiin kestämättömään taloustilanteeseen, josta omin voimin ei nähty voitavan selvitä kuiville.
Siksi pyydettiin konsultti apuun laatimaan ohjausryhmän ohjauksessa talouden tasapainottamisohjelmaa.
Kunta sai mitä tilasi, tasapainottamisohjelmaan löytyi tavoitteen mukainen määrä säästöjä. ”Selviytymisohjelmaan” sisältyi kolmen vuoden ajalle suunnitellut, yhteensä noin 2,5 miljoonan euron arvoiset, rakenteelliset säästöt.
Maaliskuun alussa tilanne taas muuttui. Eksoten vuoden 2018 tilinpäätökseen tarkistetut vuosien 2016–2018 clearing- sekä viime vuoden alijäämän tasauslaskelmat osoittautuivatkin Taipalsaaren kunnan osalta siksi edullisiksi, että kunnassa laaditun tasapainottamisohjelman taustalaskelmilta putosi pohja pois.
Kunnan päättäjien tulee erityisen tarkasti analysoida uusi tilanne, katsoa läpi eri säästämisvaihtoehtojen painelaskelmat sekä tarkastella Eksoten kanssa kuluvalle vuodelle tehtävään palvelusopimukseen liittyvät ennusteet, ennen kuin alamme tehdä päätöksiä kouluverkon saneeraamisesta kunnassa.
Painelaskelmien mukaan, mikäli kunnanhallituksen hyväksymä selviytymisohjelma päätettäisiin hyväksyä valtuustossa kokonaisuudessaan ja painelaskelmat päivitetään sote-uudistuksen kaatumisen ja Eksoten 2018 tilinpäätöksen tuomien muutosten osalta, näyttäisi Taipalsaaren kunnan taseen kumulatiivinen ylijäämä kasvavan lähes 14 miljoonaan euroon vuoden 2025 lopussa.
Tästä seuraisi, että seuraavan valtuustokauden (2021–2024) ajaksi voisimme alentaa kunnan veroprosenttia jopa neljällä prosenttiyksiköllä ja olla vielä sen jälkeen plussalla. Edellyttäen tietysti, että kaikki taloussuunnitelman ennustettu talouskehitys toteutuisi. Tätäkö tavoittelemme?
Jos painelaskelmaan päivitetään selviytymisohjelman asemesta kunnanhallituksen pelkästään kuluvalle vuodelle esittämät rakenteelliset noin 400 000 säästöt sekä niistä vielä seuraavalle vuodelle johtuvat lisäsäästöt, noin 180 000 euroa, johtaisi se vuoden 2025 lopussa kunnan taseessa olevan kumulatiivisen oman pääoman kasvavan yli 2,5 miljoonaan euroon.
Jo tämäkin säästöpäätös näyttäisi painelaskelmien mukaan auttavan kuntaa välttämään selvästi kriisikuntakriteerien laukeamisen.
Mitä haluamme? Kasvatammeko elinvoimaisuutta, vetovoimaa ja yhteisöllisyyttä takaamalla lapsiperheille hyvät lähipalvelut? Vai haluammeko niiden kustannuksella painaa alas veroprosenttimme keinoja kaihtamatta?
Haluammeko lisää veronmaksajia kuntaan? Lapset kyllä sopeutuisivat nopeasti haastavampiinkin järjestelyihin, mutta mitä odottavat aikuiset, jotka kuitenkin päättävät perheen asuinpaikasta ehkä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

HEIKKI NIIVA (ts-liike)
kunnanvaltuuston
puheenjohtaja
Taipalsaari

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Kuunteletko C-kasetteja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä