0

Kuntalaisaloitteessa vaaditaan sote-kiinteistöiden myyntiprosessin päättämistä Savitaipaleella – ”muitakin ratkaisuja on olemassa”

SAVITAIPALE Tänään 29. huhtikuuta alulle laitettu kuntalaisaloite vaatii, että ”Savitaipaleen kunnan on lopetettava omien ja Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n kiinteistöjen sekä vanhus- ja vammaispalveluiden myyntiprosessi Mehiläinen Oy:lle”.

Aloitteen vastuuhenkilöinä ovat savitaipalelaisille tutut kampaaja Kaisa Martin ja optikko Tanja Kunnas.
Kunnas kertoo olleensa paikalla viime viikkoisessa avoimessa tiedotustilaisuudessa toimintakeskus Suvannossa. Idea aloitteeseen lähti sen jälkeen, sillä tilaisuuden anti oli hänestä salamyhkäinen. Aloitteen alullepanijat ovat sitä mieltä, etteivät Suvannon palvelut pysty jatkumaan ilman ryhmäkotia.

Aloitteessa peräänkuulutetaan, että myynti- ja luovutusprosessit Mehiläiselle tulee keskeyttää heti tai vähintään ottaa aikalisä ratkaisujen tarkastelemiseen.
– Muitakin vaihtoehtoja on, Kunnas näkee.

Hän kertoo, että nimiä on jo kasassa. Aloite on allekirjoitettavissa Chic Hairissa ja Torikahvilassa.
– Lisäksi se kulkee minulla käsilaukussa, Kunnas vinkkaa.
Tavoitteena on saada aloite myös nettiin.

Aiheesta aiemmin: Savitaipaleen Vanhaintuki halusi katkoa huhuilta siivet kunnolla – Suvannossa pidetyssä infotilaisuudessa väännettiin rautalangasta, että toimintakeskusta ei olla myymässä 25.4.2019

ANNIINA MEURONEN
anniina.meuronen@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

9 kommenttia aiheesta “Kuntalaisaloitteessa vaaditaan sote-kiinteistöiden myyntiprosessin päättämistä Savitaipaleella – ”muitakin ratkaisuja on olemassa”

 • 29.4.2019 at 15:26
  Permalink

  Hyvä te kaikki Savitaipaleen upeat naiset, tässä erityisesti Kaisa ja Tanja. Kuntalaisaloite on täyttä asiaa.

  Sote kaatui toistaiseksi. Kuntaliiton sote-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sanoo, että myynnit suorastaan ”betonoi” kunnan mahdollisuudet jatkossa. Uskon.

  Omasta mielestäni myös inhimillinen aspekti on otettava huomioon. Savitaipaleen Vanhaintuen ry:n infotilaisuudessa puhetta johtanut varapuheenjohtaja sanoi sen selkeästi: ”Mehiläinen tarvitsee ryhmäkodin, että saa massaa bisneksen tekoon”. Voiko sen paremmin sanoa. Vanhukset ovat siis joillekin massaa ja bisnestä. Minulle ja monelle muulle he ovat arvostettavia vanhuksia, joille osoitamme arvostuksemme hyvällä hoidolla. He eivät voi olla bisnesmassaa.

  Lisäksi, mikäli kaupat toteutuvat, merkittäviä summia savitaipalelaista hoivarahaa siirtyy jatkuvasti ulos kunnasta edelleen kupaten kunnan elinvoimaisuutta. Siitä on isänmaallisuus kaukana.

  Sen verran tunnen luonnonlakeja, että on epä-älyllistä sanoa, että tässä ei ole vaihtoehtoja. Aina on.

 • 30.4.2019 at 00:27
  Permalink

  Keskustelu tästä aiheesta olisi pitänyt käydä jo siinä vaiheessa, kun kauppoja Mehiläisen kanssa ryhdyttiin hieromaan. Vaikuttaa tosin siltä, ettei asia ole tähän mennessä kuntalaisia hetkauttanut, jos julkisen keskustelun vähyydestä voi jotain päätellä. Suvannon tiedotustilaisuudessa tehtiin selväksi, että ulkoistuksen vaihtoehtona on sote-palvelujen loppuminen Savitaipaleella. Ottakaa tai jättäkää!
  Toivoisin kriitikoilta konkreettisia vaihtoehtoja sote-kaupoille ja päättäjiltä rohkeampaa ulostuloa asian tiimoilta, jotta keskustelua saataisiin aikaiseksi. Avoimet tiedotustilaisuudet ovat askel oikeaan suuntaan.

  • 30.4.2019 at 08:07
   Permalink

   Siinä vaiheessa kun kauppoja ruvettiin hieromaan, Suvannon Ryhmäkodin siirtyminen kaupan yhteydessä Mehiläiselle ei kuulunut kauppaan. 70-luvulla rakennetut Valkamat olisi ehkä kannattanut myydäkin, koska ovat laajemman remontin tarpeessa.
   Eksoten strategialinjauksen mukaan (uutisoitu 17.4.2019) hyvinvointiasema pysyy Savitaipaleella. Imatran, Honkaharjun, Savitaipaleen ja Armilan vuodeosastot lakkautettaisiin.

 • 30.4.2019 at 09:16
  Permalink

  Metsänpeikolle sanoisin, että keskustelua on heti ollut laajemmin, kun jotain tietoja yksityiskohdista on saatu kaivetuksi. Yksi kohta oli tuo maaliskuun alku, jolloin Vanhaintuki ry:n lihoiksi paneminen tuli julkisuuteen. Toinen tärkeä milestone oli valtakunnallisen soten kaatuminen. Toistaiseksi. Lisäksi toimijoiden taholta suita on aktiivisesti pyritty tukkimaan. Sen pystyn todistamaan. Eli keskustelua on haitannut tarkoituksellinen, siis tarkoituksellinen tiedon puute. Sitä ainakin minä olen kritisoinut jo pidempään ja kritiikkini on nyt jälkikäteenkin dokumentoitavissa.
  Vaihtoehdottomuuden julistaminen on epä-älyllistä ja pohjautuu tarkoitushakuisuuteen. Ja mitä tulee muun muassa terveyskeskuspalveluiden sitomiseen asiakokonaisuuteen, on se kuntalaisten “uhkailua”. Että jos emme toimi näin, niin käy näin.
  Ei meitä terveysasema mihinkään lähde. Näin myös linjaa Eksote esityksessään, joka sen valtuustolle on menossa. Kun kysyin jo jonkin aikaa sitten kunnanjohtajalta, että liittyykö keskuskeittiö asiakokonaisuuteen, oli vastaus, että “teemme kaikessa kuntalaisen näkökulmasta parhaamme”. Kiitos vaan “tyhjentävästä” sähköpostivastauksesta. Vastaus kertoo keskustelun tilan ajalta, jolta Metsänpeikko tuossa edellä edellytti keskusteluita. Läpinäkyvyys on puuttunut kuntalaiskeskustelulta lähes kokonaan. Ja jos jotain on yrittänyt sanoa, on henki se, että jos et ole puolesta, olet satasella vastaan. Käy siinä sitten keskustelua. Ilman tietoa.
  Eilen illalla Savitaipaleen Vanhaintuki ry ei päässyt päättämään tili- ja vastuuvapauksien myöntämisestä. Ei voinut. Niinkin isolla liikkeenvaihdolla olevalla yhdistyksellä se on erittäin poikkeuksellista. Se kertoo tosiasissa ongelmasta. Isosta ongelmasta. Ongelma saattaa jopa vaikuttaa siihen, että koko Vanhaintuen “lahjoitukset” ja tulevaisuus tulee uuteen tarkasteluun. Hyvä niin. Nyt kaikki joukolla liittymään Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n jäseniksi. Uusi kokous taas järjestetään kolmen viikon kuluttua.
  Demokratiassa kritiikin esittämiselle, yksittäisen kansalaisen osalta, ei ole vaihtoehtojen esittämisen ehtoa. Onneksi. Se on hyvien päättäjiemme velvollisuus tehdä ja päätökset toteuttaa. Olen kuitenkin sanonut, ja sanon taas, että muun muassa Suvannon ympärille olisi mahdollisuus hoiva- ja terkkapalveluita lähteä kehittämään. Nyt lähdettiin lähes millillä “vene- ja rantapalveluita” kehittämään. Kehitys kehittyy.
  P.S. Minä keskustelen nimelläni. Aina. Huolimatta siitä, että tuulettimeni on aikaa sitten hyytynyt. Sen verran sitä itseään sen läpi on lentänyt. Entä te muut? Mikä tässä on niin pelottavaa, että täytyy olla metsänpeikko tai jotain muuta?

  • 30.4.2019 at 18:10
   Permalink

   Hyviä näkökohtia, joista toivottavasti saadaan aikaan keskustelua, nimellä tai nimimerkillä. Itse aion toistaiseksi pysytellä nimimerkin takana, koska en tahdo sitä ihteään tuulettimeeni. Asiallista keskustelua voidaan varmaan käydä nimimerkilläkin.

 • 1.5.2019 at 16:47
  Permalink

  Mistä kumpuaa olettamus, että pörssiyhtiö Mehiläinen olisi aidosti ja pyyteettömästi kiinnostunut savitaipalelaisten vanhusten hyvinvoinnista ja hoivasta? Hoivalla tehdään nykyään kovaa bisnestä ja se ei sovi mielestäni arvomaailmaltaan vanhusten, vammaisten tai perusopetuksen palveluiden tuottoon. En mitenkään jaksa uskoa, että kaupanteko ”pörriäisten” kanssa voisi olla kokonaistaloudellisin vaihtoehto.

 • 2.5.2019 at 11:17
  Permalink

  On erittäin hyvä, että kunta-aloite on tehty; lämmin kiitos Kaisa ja Tanja. Jos kiinteistöjä myydään ulkopuoliselle yrittäjälle, tulevaisuuden toiminta- ja rahoitusmahdollisuudet rajoittuvat. Savitaipaleen asioita pitäisi kehittää kokonaisuutena jäntevän tulevaisuusstrategian pohjalta. Sellaista ei valitettavasti ole monien toivomuksesta huolimatta saatu aikaiseksi. Savitaipale olisi voinut hyvin olla puhtaaseen luontoon ja kestävään kehitykseen perustuvien erilaisten hyvinvointipalvelujen, kaikille ikäryhmille kohdistuvien, kehittämisen kärjessä. Myös paljon muita luovia mahdollisuuksia olisi, jos vain näköalattomasta kamreerihallinnosta päästäisiin. Kipeästi tarvittavia uusia työpaikkoja olisi myös saatu.
  Ilkka Huovio eläkeläinen, Savitaipaleen kehityksen tukija, historijoitsija

 • 6.5.2019 at 12:14
  Permalink

  Isoisäni, kuten monet savitaipalelaiset, kuljetti mailtaan kiviä nykyisen kirkon rakentamiseksi. Kirkko haluttiin ja se tehtiin yhdessä.
  Kuntalaisten pitää tarkkaan miettiä, mitä nyt halutaan, eikä kannata kiirehtiä ennen kuin kaikki näkökohdat seurauksineen on selvitetty.
  Ruotsissa on terveyspalveluiden yksityistäminen johtanut hurjiin tilanteisiin potilaiden kannalta, sieltä pitäisi kysellä lisää.
  Jos palvelut annetaan Mehiläisen hoidettaviksi, menevät Savitaipaleen verorahat sijoittajien taskuun, yli 50 % jopa ulkomaille. Eikö olisi parempi käyttää ne itse kuntalaisten hyvinvointiin? Olemme uutisissa saaneet seurata, miten suuret kaupalliset yritykset kasvattavat omaa voittoaan jopa vaarantamalla heidän hoitoonsa jätetyt ihmiset. Haluammeko tälläistä? Savitaipaleen kuntalaiset pystyvät varmasti yhdessä rakentamaan toimivan järjestelmän, jossa ihminen on tärkein.
  Kerätkäämme yhdessä rakennuskiviä hyvälle sosiaali- ja terveyspalvelumallille Savitaipaleella.

 • 6.5.2019 at 20:30
  Permalink

  Käykääpä ihmiset allekirjoittamassa kuntalaisaloite, jos vanhus- ja vammaisbisnes huolestuttaa. Taas tänään on uutisoitu vanhusten kotihoitoon liittyvistä laiminlyönneistä, tällä kertaa asialla ovat olleet yksityiset kotihoitoyhtiöt.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Matkustatko kesällä ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä