0

Eksote on siirtämässä Savitaipaleen vuodeosaston keskussairaalalle – kuntien hyvinvointiasemat on tarkoitus säilyttää, Eksoten valtuusto päättää strategiasta ensi viikolla

Savitaipaleen vuodeosasto on siirtymässä Etelä-Karjalan keskussairaalalle. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen keskiviikkona 17. huhtikuuta hyväksymän strategian mukaan sairaalan torniin eli vanhaan A-osaan remontoitaisiin tilat lyhytaikaista hoitoa tarjoaville vuodeosastoille. Remontin kaavaillaan valmistuvan vuonna 2023.
A-torniin muuttaisivat Savitaipaleen vuodeosasto sekä vuodeosastot Imatran Honkaharjusta ja Lappeenrannan Armilasta sekä akuuttigeriatria.
Vain Taipalsaarelle jäisi vuodeosasto, joka voisi toimia esimerkiksi epidemiatilanteissa joustotilana.

Strategiassa maakunnallinen palveluverkko pohjautuu neljään laajan palvelun sote-keskukseen ja seitsemään hyvinvointiasemaan.
Laajan palvelun sote-keskuksia kaavaillaan Lappeenrannan Armilaan, Sammonlahteen ja Joutsenoon sekä Imatralle.

Vain Taipalsaarelle jäisi vuodeosasto, joka voisi toimia esimerkiksi epidemiatilanteissa joustotilana.

Muihin kuntiin on suunniteltu hyvinvointiasemia, joissa olisi joka arkipäivä hoitajavastaanotto ja joihin taataan suuhygienistin, hammaslääkärin ja lääkärin ajanvarausvastaanottoja erikseen määriteltävien periaatteiden mukaisesti.
Lisäksi hyvinvointiasemalle tulisi sosiaalityön peruspalvelut, fysioterapeutin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastaanotot, mielenterveys- ja päihdevastaanotot, elintapaohjaus ja terveystarkastukset, laboratorion näytteenotto ja sähköinen ympärivuorokautinen vastaanotto ja etäpalveluja.

Kaikissa kunnissa ovat säilymässä myös kotihoito, kotikuntoutus sekä muut kotiin vietävät palvelut ja sitä tukeva ensihoito, tehostettu palveluasuminen ja muut asumisen ratkaisut, neuvolat, kouluterveydenhuolto ja oppilashuolto.
Kotihoidon lääkäripalveluja vahvistetaan uudella toimintamallilla, jota tuetaan tarvittaessa ostopalveluilla. Lähi- ja sairaanhoitajien geriatrisen hoitotyön osaamista vahvistetaan ja rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden hoitajia koulutetaan erityisesti kotisairaanhoitoon.
Eksoten valtuusto päättää strategiasta 8. toukokuuta.
Osa Eksoten hallituksen hyväksymää strategiaa on talouden tasapainottamisohjelma.
Vajaan 31 miljoonan euron ohjelman tavoitteena on vuosien 2019–2023 aikana kattaa syntyneet alijäämät ja estää uusien syntyminen. Edelleen tavoitteena on, että vuoden 2023 lopussa kuntayhtymän taseessa on alijäämää enää käytettävissä olevan poistoeron verran eli 2,7 miljoonaa euroa.
Eksoten mukaan kattamisohjelma mahdollistaa nettotoimintamenojen 1,5 prosentin vuotuisen kasvun vuosina 2020–2023. Jäsenkuntien maksuosuuksien kasvu perustuu Eksoten nettotoimintamenojen mainitun suuruiseen kasvuun. Tämä tarkoittaa kuntien maksuosuuksien 1,8 prosentin vuotuista kasvua vuosina 2021–2023.
Koska kunnat ovat kirjanneet jäsenkuntaosuuksia varauksina alijäämän kattamiseen etukäteen kymmenen miljoonaa euroa, ei satunnaisten myyntitulojen väheneminen vuonna 2020 lisää Eksoten mukaan kuntien maksuosuutta enempää kuin 1,8 prosenttia.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Eksote on siirtämässä Savitaipaleen vuodeosaston keskussairaalalle – kuntien hyvinvointiasemat on tarkoitus säilyttää, Eksoten valtuusto päättää strategiasta ensi viikolla

 • 5.5.2019 at 09:59
  Permalink

  Ihan hirveitä itkupotkuraivareita muutamat ottavat tästä Eksoten suunnitelmasta siirtää Savitaipaleen vuodeosasto (10+2 paikkaa, vuonna 2015 vielä 18+2 ) 38 kilometrin päähän Lappeenrantaan tehohoidon viereen.

  Ajatellaan, että siirron estämisen hinta Savitaipaleella Mehiläisen avulla olisi mitätön. Ei ole. Ajatellaan, että annetaan ”siitä vaan” yhden itsenäisen yhdistyksen tärkein osa ulkomaalaiselle hoivayritykselle, että siten saataisiin joskus ”minisairaala” kuntaan. Että yhden yhdistyksen avulla ”ostetaan” vuodeosasto.

  Siirto on yksi keskeinen kaupan toteutumisen ehto. Että Mehiläinen saa Vanhaintuen vanhuksista ”massaa bisneksen tekoon”. Näin sanoi yhdistyksen varapuheenjohtaja katkoessaan huhuilta siipiä.

  Kyse on kuitenkin huomattavasti isommasta kokonaisuudesta. Vai ajatellaanko niin, että suhteellisen pienellä piirillä onkin ”oma lehmä” ojassa? Luulen, että on kyse molemmista. Joka tapauksessa oikean tiedon puute vaivaa keskustelua. Mikä on kalliisti remontoidun keskuskeittiön rooli kaupassa, mikä on tämän vuodeosaston rooli, mikä olisi rakentamisen aikataulu, ehdot ja mitoitus. Alkaisiko Mehiläinen rahastamaan ryhmäkodilla Suvannossa heti kauppojen toteuduttua, vai joskus tulevaisuudessa? Keskeisiä kysymyksiä on monia, joihin ei tiedetä vastauksia. Kertokaa nyt päättäjät vihdoin faktaa, ettei olisi niitä huhuja.

  Eksote on nyt linjannut, että nämä minivuodeosastot poistuvat monesta paikasta. Asia on ollut framilla viimeiset 10 vuotta. Aikaa on ollut. Aikaa on ollut myös Savitaipaleellakin upottaa miljoonia maahan ja veteen.

  Viimeistään, mikäli sote olisi toteutunut kepun ja kokoomuksen lehmänkauppamallin mukaan, olisi häipynyt paljon muutakin. Vaan ei toteutunut. Mutta jonkin sortin sote tulee. Se on varma. Ja tämä Eksotenkin linjaus perustuu jäsenkuntien tahtoon nousevien kustannusten paineissa. Tilanne ei ole helppo yhdellekään jäsenkunnalle.

  Ja nyt, kun Eksoten linjaus on tehty, uskooko joku, että Mehiläinen sairaalahoivarakennuksia, vanhusten hoivarakennusten lisäksi, tai edes kylkeen rakentaisi. Ja että Eksote sitten vuodeosastotiloja vuokraisi. Jos kerran strateginen linjaus on tehty. Tuskin vuokraisi. Lisäksi olisivat ilmeisesti myös Eksotelle kalliita per vuode, sillä Mehiläisen tulee saada sijoittamalleen pääomalle kaksinumeroinen tuotto.

  Tämä vuodeosaston koplaaminen vanhuspalveluihin on mielestäni virheellistä ajattelua ja hieman kaukana siitä, kun puhun Savitaipaleen Vanhaintuki ry:n ”lihoiksi panemisesta”. Niiden kuntalaisten, jotka huutavat aamenta Mehiläisen tulolle pieneen maalaiskuntaan, olisi syytä tutustua tarkasti toteutuneeseen vastaavaan kehitykseen, kuntalaisten edun näkökulmasta Ruotsissa, tai vaikkapa Siikalatvan kunnassa. Tai tutustua edes siihen, millä hinnalla ja erityisesti millä laadulla näitä palveluita on Suomessa viime vuosina pörssiyhtiöiden toimesta tuotettu. Materiaalia löytyy.

  Toki jos Osuuspankki, Mehiläinen, tai joku muu haluaa rakentaa ja ylläpitää täyden palvelun sairaalan vanhuspalveluineen Savitaipaleelle ilman savitaipalelaista verorahaa, lainarahaa, omaisuutta ja erityisesti ilman Eksoten ostoja, niin siitä vaan. Se olisi hienoa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pelaatko pelikoneita?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä