0

Pääkirjoitus: Nuorille pitää löytää työtä

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n maakohtainen raportti julkaistiin tiistaina 7. toukokuuta. Opetus- ja kulttuuriministeriö referoi raportin verkkosivuilleen.
Maa-arviointi nuorisopolitiikasta esittelee Suomelle joukon suosituksia, jotta erityisesti heikoimmassa asemassa olevat nuoret pääsisivät koulutukseen ja työelämään nykyistä nopeammin ja helpommin.
Suomen on pyrittävä yksinkertaistamaan tukijärjestelmäänsä ja kannustettava nuoria työnhakijoita, jotta työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien alle 30-vuotiaiden NEET-nuorten osuus pienenisi.

Kaikki ikäluokat huomioiden Lemillä oli maaliskuussa 107, Savitaipaleella 140 ja Taipalsaarella 154 työtöntä työnhakijaa. Lemin työttömistä alle 25-vuotiaita oli kymmenen, Savitaipaleella 13 ja Taipalsaarella 17.
Kaakkois-Suomessa alle 25-vuotiaiden osuus kaikista työttömistä oli 14 prosenttia. Lemillä ja Savitaipaleella osuus oli yhdeksän prosentin luokkaa ja Taipalsaarella 11 prosenttia.
Koko Suomessa nuorten työllisyysaste on heikompi kuin muissa Pohjoismaissa, vaikkakin osuus, 55 prosenttia, on korkeampi kuin OECD-maiden keskiarvo.

Raportista käy ilmi, että yksi kolmesta suomalaisnuoresta saa työttömyyskorvausta, mikä on toiseksi suurin osuus OECD:ssä.
Rahalla on kahdenlaisia vaikutuksia: tuet auttavat nuoria talouden ja työmarkkinoiden haasteissa, mutta ne myös heikentävät merkittävästi halukkuutta työnhakuun ja tuista luopumiseen.
Töihin pääsykään ei ole aivan mutkatonta. Kuten Ylen haastattelema (7.5.) 23-vuotias nainen toteaa: ”Siinä tulee tämä dilemma, että jos tarvitsee työkokemusta, niin mistä sitä saa, jos ei pääse ensimmäiseen työpaikkaan.”

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Pelaatko pelikoneita?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä