0

Lukijan mielipide: Pikavippien hillitseminen etenee

Korkeakorkoisten pikavippien hillitseminen etenee, kun 1.9.2019 astuu voimaan edellisen eduskunnan hyväksymä laki, jolla määrättiin enimmäiskorko 20 prosenttiin.
Lisäksi edellinen eduskunta edellytti, että maan hallitus laatii perusteellisen selvityksen siitä, onko pikavippijärjestelmä lainkaan tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen, ja ryhtyy selvityksen pohjalta tarvittaviin lainsäädännöllisiin ja muihin asian vaatimiin toimenpiteisiin. Juha Sipilän porvarihallitus ei tällaista selvitystä ehtinyt tehdä ja vastuu tästä siirtyi Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.
On todella tärkeää, että Rinteen hallitus seuraa tarkoin korkokaton vaikutuksia ja ryhtyy tarvittaessa välittömästi lisätoimiin, jos alalla rehottava villi meininki ei asetu. Korkokatto voisi olla alempikin. Tästä keskusteltiin lakia säätäessä, mutta yksimielisyys saatiin eduskunnassa aikaan 20 prosentista, silloisen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) alkuperäisen esityksen ollessa 30 prosenttia.

Korkokatto voisi olla alempikin.

On myös pikaisesti tehtävä parannuksia ulosoton suojaosuusjärjestelmään muun muassa korottamalla suojaosuutta sekä muutettava lakia velkajärjestelystä niin, että otetaan paremmin huomioon velallisen selviäminen arjestaan velkajärjestelyn aikana.
Muutoinkin Rinteen hallituksen on ryhdyttävä pikaisiin lainsäädännöllisiin ja muihin toimenpiteisiin korjatakseen Suomessa vallitsevan massiivisen ulosotto- ja maksuhäiriöongelman. Maksuhäiriömerkintöjen on poistuttava rekisteristä heti laskun maksamisen jälkeen, eikä vasta neljän vuoden päästä.
Tästä jätimme viime kaudella lakialoitteen, johon tuli yli 100 kansanedustajan nimet. Lakia ei saatu maaliin, koska se jumittui oikeusministeri Häkkäsen pöydälle. Nyt on aika tehdä nämä kaikki muutokset ja helpottaa ihmisten arkea.
Ylipäätään Rinteen hallituksen on vahvistettava ihmisten toimeentuloa, sillä pienituloisilla työssäkäyvillä, opiskelijoilla, työttömillä ja eläkeläisillä raha ei riitä päivittäismenojen hoitamiseen. Eniten maksuhäiriöitä on 25–44-vuotiailla miehillä, joita on 15 prosenttia yhteensä 380 000 maksuhäiriöisestä suomalaisesta.
Määrä on kasvanut vuosittain usealla tuhannella ihmisellä. Kaikilla koulutusasteilla on myös tärkeää vahvistaa nuorten talousosaamista ja matemaattisia taitoja.

SATU TAAVITSAINEN (sd.)
kaupunginvaltuutettu
Mikkeli

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Lukijan mielipide: Pikavippien hillitseminen etenee

 • 30.8.2019 at 10:37
  Permalink

  Korko- ja kulukattolainsäädäntö astuu ensi viikolla 1.9. 2019 voimaan, mutta velkaantuminen ja velkaongelmat eivät katoa mihinkään!
  Korkokatto asetettiin nimelliskoron osalta 20%:ksi eduskunnassa ja valiokuntatyön yhteydessä harkittiin jopa alempaa lukua, mutta hyvistä aikomuksista huolimatta ei tällä lukuarvolla ole juurikaan vaikutusta velkaongelmien syntymiseen.
  Varsinainen ongelma on se, että rahaa on saanut kymmeniä tuhansia ilman takaajia vain muutamassa minuutissa useista eri lähteistä, myös finanssivalvonnan alaisista luottolaitoksista. Kun raha on löyhässä, niin sitä myös otetaan löyhin perustein ja liikaa harkitsematta sekä miettimättä, mikä on todellinen maksukyky. Kun tähän lisätään se, että luotonantajilla ei ole keinoa todentaa mistään luotonhakijan todellista velkaantumisastetta on mahdollista, että perusteellisista luottopäätöksistä huolimatta luotto myönnetään, vaikka hakijalla olisi jo moninkertaisesti velkaa yli maksukyvyn.
  Tähän ei korkokatto tai kulukatto auta ja tässä on se ongelman ydin! Positiivinen luottotietorekisteri olisi tervetullut apu tämän ongelman ratkaisuksi. Mitään konkreettista ei kuitenkaan vielä ole saatu aikaan ja tällä menolla muutoksia saadaan odotella vuosia.
  Korko- ja kulukattolainsäädäntö astuu siis voimaan 1.9.2019, mikä tarkoittaa luotonhakijoille myös sitä, että iso osa vielä nyt luottoa saavista asiakkaista ajautuu luottoyhteiskunnan ulkopuolelle, eikä näille asiakkaille enää tarjota luottoa. Tästä on muodostumassa ongelma (toivottavasti olen väärässä), koska monella talous on velkavetoista ja kun luotonantajien hanat menevät kiinni, niin seurauksena on lisääntyneet maksuvaikeudet ja lopulta maksuhäiriömerkinnät. Niin ei tule käymään heti ensi viikolla, koska maksuongelmien syntymisen jälkeen menee vähintään puoli vuotta, että merkintä ilmestyy luottotietorekisteriin. Tämä tarkoittaa, että ensi vuonna tulemme näkemään maksuhäiriömerkintöjen määrissä merkittävää kasvua, mutta toivon olevani väärässä!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko käyttää suojamaskia?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä