0

Vanha lämpökeskus sai lähteä – Savitaipaleen keskustassa puretaan rakennus, joka oli alun perin navetta

SAVITAIPALE Savitaipaleen keskustassa on käynnissä purkutyöt. Viime vuodet käyttämättä ollut niin sanottu Hiienmäen lämpökeskus jää menneisyyteen.
Savitaipaleen kunnan teknisen johtajan Vesa Roiko-Jokelan mukaan rakennus toimi lämpökeskuksena 1970-luvun loppupuolelta aina viime vuosiin saakka.

Muutama vuosi sitten alue- ja kaukolämpöverkot yhdistettiin, ja aiemmin niiden välissä toiminut lämpökeskus jäi tarpeettomaksi. Se päätettiin purkaa maisemasyistä.
Keskus ehti odottaa purkua muutaman vuoden.
– Purku oli jo viime vuoden suunnitelmissa, mutta se jouduttiin silloin siirtämään muiden hankerahoitusten takia. Odotellessa purkuun on valmistauduttu muun muassa öljysäiliöiden tyhjennyksillä ja pesuilla sekä teettämällä haitta-ainekartoitukset, Roiko-Jokela kertoo.
Purkutöiden jälkeen öljysäiliöt nostetaan ylös ja tehdään vielä selvitys siitä, ettei maaperään ole päässyt vuotamaan öljyä.

Roiko-Jokelan mukaan nyt purettava rakennus oli alun perin navetta. Silloinen Hiienmäen Lämpö Oy käynnisti kaukolämpötoiminnan paikkakunnalla ja muutti sen 1970-luvulla lämpökeskukseksi.
Hiienmäen Lämpö Oy toimitti lämpöä viereisiin kerrostaloihin sekä terveysasemalle.
– Kun kunta rakennutti hakelämpökeskuksen Kivikharjun mäelle, sulautui Hiienmäen Lämpö Oy kunnalliseen lämpölaitokseen ja Hiienmäen lämpökeskus jäi varalämpölaitokseksi, Roiko-Jokela kertaa.

TAIMI HAIMILA
taimi.haimila@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Käytkö kirpputoreilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä