Kirjapuntari: Onnellisuus syntyy kiitollisuudesta

”Onnellisuus on kuin timpurin työhousut: niissä on työkalu lähes jokaiseen tilanteeseen.” Alkuun ajattelin, että ei – ei näitä kirjoja. Joskus on kuitenkin niin, että kirjoittajat niin sanotusti pakottavat tarttumaan kirjaan. Niin myös nyt. Kaikille tuttu juontaja-toimittaja Vappu Pimiä uskoo vankasti, että pyytämällä saa ja positiivinen energia laittaa hyvän kiertämään. Diplomi-insinööri ja menestystutkija Johanna Huhtamäki puolestaan haaveilee todistavansa tieteellisesti miten unelmat voi tehdä todeksi. Pitihän se lukea. Pelkkää huuhaata ja viihdettä vaiko jotakin oikeaa, mietin. Jälkimmäistä. Kirja oli enimmäkseen nopealukuinen. Välillä mentiin monen sivun verran tieteellissä vesissä, mutta tylsistymään ei kauheasti päässyt. Kirja kaikkinensa haastoi ainakin tämän lukijan tarkastelemaan asennettaan ja kyvykkyyttään kiitollisuuteen ja positiivisuuteen. Kirjan ydinajatus on, että kiitollisuus johtaa onnellisuuteen, onnellisuus puolestaan menestykseen. Esimerkkien ja tarinoiden valossa voi sanoa, että näin myös on. Kirjassa sivutaan muun muassa pysähtymisen tärkeyttä, unelmien merkitystä, hedonista ja eudaimonistista onnellisuutta tieteen valossa, uskoa, metsän vaikutusta hyvinvointiin, mielen vaikutusta ihmisen fysiikkaan ja ihmissuhteiden vaikutusta meihin. Kirjassa korostetaan, että jokaisella on samat mahdollisuudet lisätä onnellisuuttaan ja menestys vaatii aina työtä. ”Jokainen on vastuussa omasta onnestaan – me voimme valita olla onnellisia. Ja mikä parasta, koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä sitä päätöstä, sillä ainoa, jolle olet tilivelvollinen omasta onnellisuudestasi, olet sinä itse!” Ja jos haluaa tulla onnellisemmaksi, eikä tiedä mistä aloittaa, aloittamisen kohde on kiitollisuus. Positiivisuuden kierre on näin avattu. Kirjan esimerkit osoittavat kerta toisensa jälkeen, että se toimii. Kirjasta käy selville myös, että kirjoittajanaiset eivät ole kultalusikka suussa syntyneitä. Ei menestys hetkessä ole tullut. Kirja paljastaa myös kuinka lahjakas urheilija halvaantui ja sai kuulla ettei enää koskan kävele, mutta kuinkas ollakaan: kiitollisuuden ja onnellisuuden ansiosta hän on ottanut askeleita ilman tukea ja aikoo ottaa lisää… Onnellinen kun pyyhkii kaaduttuaan tomut polvistaan ja jatkaa matkaa. Onneton jää maahan makaamaan. Kirjoittajista Pimiä kutsuu itseään välillä vähän hihhuliksi, kun Huhtamäki vaatii kaikelle faktapohjan. Kummankin elämästä sai lukea hitusen tästä kirjasta, mutta mikään narsistinen viihdeosuus ne palat eivät olleet: tästä kirjasta on hankala pahoittaa mielensä. ”Maailmassa tuskin on kovin montaa ihmistä, jotka eivät olisi koskaan tunteneet kiitollisuutta. Kiitollisuus asuu meissä kaikissa, samoin kuin onnellisuus, mutta joskus meidän tarvitsee vain hieman kaivella sitä itsestämme. Kiitollisuuden tunteminen on ihana asia, koska se lisää onnellisuutta merkittävästi. Kun olet kiitollinen ympärillä olevista asioista, ihmisistä ja tapahtumista sekä tietysti kiitollinen itsellesi, on elämä paljon miellyttävämpää ja sujuvampaa.” ANNIINA MEURONEN anniina.meuronen@lansisaimaa.fi Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Länsi-Saimaan Sanomien sisällöt.

Tilaa 1 kk 1 € Tilaa 3 kk 4 €/kk Olen jo tilaaja