0

Joni Askola myy lämpöä autoihin – taipalsaarelaisyrittäjä menestyi maakunnan vertailussa

TAIPALSAARI Taipalsaarelaisen Joni Askolan yrityksessä Lappeenrannassa ovi käy tähän aikaan vuodesta tiuhaan.
Eeperi Oy myy ja asentaa autojen polttoainetoimisia sisätila- ja moottorilämmittimiä, joiden kysyntä on tasaisessa kasvussa.
Eeperin myymien lämmittimien määrä lähentelee jo paria tuhatta kappaletta vuodessa.
 
Hyvin käyvä kauppa ja asennustoiminta nostivat liiketoiminnan tunnusluvut sille tasolle, että se sijoittui toiseksi Kauppalehden maakuntien parhaat -vertailussa.
Autotarvikeliikkeet ja erikoisalojen korjaamot ovat laajentaneet valikoimiaan ja muuttuneet yleisliikkeiksi, mutta Eeperi toimii kapealla sektorilla.
– Meidät tunnetaan koko maassa. Asiakkaita tulee länsirannikkoa myöten, osa Ruotsista saakka, Askola kertoo.
– Polttoainetoimisia lämmittimiä kysytään todellisen tarpeen takia, ei niitä tarvitse väkisin myydä. Mukavuudenhalu on taustalla, mutta myös lisälämmityksen tarve, joka lisääntyy nykymoottoreiden pienemmän lämmöntuoton myötä, hän selvittää.
 
Paitsi henkilöautoissa lämmittimiä tarvitaan raskaassa liikenteessä, pakettiautoissa ja työkoneissa.
– Polttoainetoiminen lämmitysjärjestelmä kuluttaa muutaman desin verran bensaa tai dieseliä, mutta hyödyt ovat suuremmat. Polttoaineen kulutus on lämpimällä moottorilla pienempi, sen kuluminen vähenee ja hihnat eivät joudu liian tiukoille, Eeperistä muistutetaan.
– Pieneen pakuun asensimme lämmittimen sadantuhannen arvoisen laserlaitteen oikean lämpötilan varmistamiseksi, yrittäjä kertoo.
Toinen kuljetusala, jolla tarvitaan tarkkaa lämpötilaa, on lääkkeiden kuljetus.
 
Ilja Pilipenko asentaa lämmitintä moottoritilaan.
 
Yrittäjän isä Raimo Askola muistelee, miten yritys sai alkunsa vuonna 2006.
Poika oli silloin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskellut 22-vuotias diplomi-insinöörin alku, joka oli jo hankkinut kokemusta lämmittimistä ja toimittanut niitä kavereilleen. Lämmittimet veivät inssin mukanaan ja DI sai jäädä.
– Käytiin Saksan reissulla pojan kanssa ja hankittiin kuusi laitetta. Ne menivät kaupaksi jo paluumatkalla, Raimo Askola naurahtaa.
Tuohon aikaan autotalli palveli toimitilana ja olohuone lähettämönä. Nyt yritys työllistää hallissaan kaksi myyjää ja kaksi asentajaa.
– Polttoainetoimisen lämmittimen asentaminen ei ole aivan helppo juttu. Se täytyy integroida auton elektroniikkaan ja ilmastointijärjestelmään, Joni Askola mainitsee.
Lämmitintä voi ohjata puhelimella, ajastimella tai kaukosäätimellä. Lämpö sisätilaa ja moottoria varten syntyy 30-asteisesta jäähdytinnesteestä.
Askolan nelihenkisen perheen Saimaanharjun koti tarjoaa rauhallisen vastapainon kiireiselle yrittäjän työlle.
– Kesällä vähän hellittää. Silloin ehtii olla enemmän perheen kanssa, kuntoilla ja pyöräillä. Ja kesällä tehdään asennuksia veneisiin, Joni Askola kertoo.
 
MARKKU PAAKKINEN
toimitus@lansisaimaa.fi
 
Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Joni Askola myy lämpöä autoihin – taipalsaarelaisyrittäjä menestyi maakunnan vertailussa

  • 23.11.2019 at 14:44
    Permalink

    Kiitos Markku. On todella hienoa, että uutisoidaan joskus positiivisistakin asioista – aivan liikaa on juttuja sotesta,
    metoosta, ilmastonmuutoksesta, erilaisista mielensä pahoittajista jne. Nämä pääsääntöisesti negatiiviset uutisoinnit aiheuttavat mielialan laskua ja ketutusta varsinkin näin vuoden pimeinpänä aikana.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Joko olet vaihtanut kesärenkaat?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä