0

Lukijan mielipide: Kuullaanko kuntalaisia Taipalsaarella?

Kuntalaisia kuullaan määräysten mukaisesti, mutta kuunnellaanko heitä?
Kuntalain 22 pykälän mukaisesti kuntalaisten osallistumisvaikutuksia voidaan edistää muun muassa selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa. Taipalsaarella lain hengen mukainen vuorovaikutus ja yhteistyö ei toimi.
Toukokuussa 2019 kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa Saimaanharjun ala-asteen ja siirtää oppilaat kirkonkylään ja kirkonkylän päiväkodin lapset Saimaanharjun päiväkotiin.
Asian tultua asukkaiden tietoisuuteen vuoden 2019 alkupuolella allekirjoituksia kuntalaisaloitteeksi kouluverkon säilyttämiseksi tuli lyhyessä ajassa riittävät 143. Lisäksi samaisesta asiasta oli avoinna nettiadressi, jossa oli 427 allekirjoitusta.
Aloitteiden merkitys jäi toimijoiden turhautumiseen. Monissa lasten vanhemmissa tunneilmasto painottuu epätoivoon. Tämä ratkaisu vaikuttaa oppilaisiin, heidän perheisiinsä sekä koko koulujen henkilöstöön. Asukkaita ei kuunneltu – kuunneltiinko opettajia? Edellä mainittu kunnanvaltuuston päätös ei ole vielä lainvoimainen.
Taipalsaaren kunnanvaltuusto tulee päättämään Konstunrannan asemakaavan muutoksesta. Päätös eteni valtuustoon äänin 5–2.
Asia esiteltiin kuntalaisille toukokuussa 2019, jolloin kaavaehdotuksesta jätettiin yhdeksän huomautusta. Lyhyessä ajassa yhden näiden huomautusten taakse huomautuksen allekirjoittajat keräsivät 123 nimeä. Huomautuksen jätti myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Taipalsaaren yhdistys.
Asukkaiden tuntoja minulle on välittynyt monilta eri tahoilta. Voin tiivistää nämä tuntemukset: Olemme turhautuneita, ahdistuneita ja pettyneitä.

Kyseiset tontit tulevat tuhoamaan ja pilaamaan uimarannan rauhan.

Huomautusten ja virallisten muistutusten pohjalta Konstunrannan kaavaa vaadittiin kokonaan kumottavaksi tai siirrettäväksi sairaalan alueen mahdollisesti tulevan kaavoituksen yhteyteen.
Kaikkein painavin kritiikki kohdistuu alueen uimarannan yläpuolelle välittömään tuntumaan kaavoitettavaan neljään omakotitonttiin, joista lähin tulee 20–30 metrin päähän uimarannasta.
Kyseiset tontit tulevat tuhoamaan ja pilaamaan uimarannan rauhan samoin kuin tonttien tulevat omistajat varmasti häiriintyvät uimarannasta ja rannan myöhäisestä ilta- ja aamuyön käytöstä.
Kaavaehdotuksessa lyhytnäköiset taloudelliset näkemykset ohittavat alueen asukkaiden näkemykset ja tarpeet. Pelkona on, että nykytilanteessa vallitsevin voimasuhtein kunnanvaltuusto ei tule ottamaan huomioon asukkaiden mielipiteitä.
Olen ollut yhteydessä Teuvo Saariseen, joka toimi Taipalsaaren kunnanjohtajana vuosina 1973–99. Hän ei uskonut nykyisen kunnanvaltuuston hyväksyvän esitettävää kaavaa, mikä tuhoaisi virkistysalueen käytön.
Hän on lähettänyt minulle näkemyksensä tuolloisen Konstunkankaan rakennuskaavan vaiheista. Siteeraan hänen näkemystensä viimeisen lauseen hänen suostumuksellaan. ”Käytyihin keskusteluihin ja viranomaisyhteyksiin viitaten voidaan tuolloin vallinneena käsityksenä pitää sitä, että Konstun alueen ainutlaatuisen hieno ranta-alue tulee jättää luonnontilaisena kokonaan virkistyskäyttöön, mitä linjaa itse myös koko ajan edustin”.
Tervahöyryn komentosillan, miehistön ja matkustajien välinen yhteys ei toimi rakentavalla tavalla.

HEIKKI TENHOVIRTA
Taipalsaari

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Oletko jo käynyt terassilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä