0

Lukijan mielipide: Pikkumökkejä – onko niitä vai eikö ole?

Lehdistä saa välillä lukea valituksia, että perikunnille ynnä muille tuppaavat niin sanotut mummonmökit ja muut maaseudun pikkuasumukset jäämään käsiin. Minä taas olen vähintään yhtä ihmeissäni, kun niitä ei mistään löydy.
Olen tässä haikaillut vaatimatonta kesänviettopaikkaa jostain pohjoisen Savitaipaleen suunnalta. Siellä kun ovat lapsuuteni leikkipaikat, äitivainaakin Partakosken rannalta kotoisin.
Näyttäisi kuitenkin tilanne näiden vaatimattomimman pään asumuksien kanssa olevan sama kuin valtakunnan työvoiman: massiivinen työttömyys elää rinta rinnan kuristavan työvoimapulan kanssa.

Kyllä tavara kaupaksi menee, jos hinta on oikea.

Enpä usko. Rahatalouden laeista se ainoa, jonka meikäläinenkin joten kuten ymmärtää, sanoo että kyllä tavara kaupaksi menee, jos hinta on oikea. Ja jos ei ole, niin ei mene.
Toinen selitys olisi, ettei pikkumökkejä mainituilla seuduilla ole. Vaikea uskoa, kun on sellaisia itse nähnyt.
Kolmas selitys olisi, että kenenkään intresseissä ei ole välittää halpoja kiinteistöjä, koska sillä ei elä. Outo väite, sillä vähimmillään toimisto on läppäri, kännykkä, paremmat päivänsä jo nähnyt Toyota ynnä se serkunpoika, joka osaa tehdä verkkosivuja.
Aika monella nämä resurssit ovat jo valmiina. Kv-tutkinto ei ole ylivoimainen normaalijärkiselle ihmiselle eikä muunlaisia alalle kaivatakaan.
Toki on tässä lehdessäkin asianomainen kaupankäyntipalsta. Hyvä, mutta kiinteistönvälittäjän verkkosivuja ja asiantuntemusta se ei ihan korvaa.
Tilasin nyt kuitenkin lehden, laitan oman ilmoitukseni ja rupean kytikselle. Valtakunnan kiinteistönvälityskulttuuri ei siis näytä tukevan pienten mökkien ja pienten asiakkaiden kohtaamista, joten yritän olla odottamatta liikoja.

TUOMO LINTULAAKSO
Helsinki

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

5 kommenttia aiheesta “Lukijan mielipide: Pikkumökkejä – onko niitä vai eikö ole?

 • 8.5.2020 at 21:13
  Permalink

  Sama tilanne talonostajalla, taloja on tyhjillään, perikunnilla, mutta mitään ei myydä. Turha ihmetellä kuntien tyhjentymistä, kun vaikeaa se on muuttaa kodittomaksi, kun ei ole mitä ostaa. Jos maaseutukuntaan haluaa muuttaa, niin sitä etsii jotain mitä kaupungista ei saa eli tilaa, järvenrantaa ym. Ja todellisen kohtuullisen arvon mukaan hinnoiteltuna, ei ylihinnalla.

 • 12.5.2020 at 11:18
  Permalink

  Luulenpa, että yhtenä syynä myyntihaluttomuuteen ovat omistajan/omistajien tunnesiteet kiinteistöön. Mieluummin annetaan mökkien ja talojen lahota paikoilleen kuin myydään jollekin ”vieraalle” käypään hintaan. Myyntihalukkuus on toki suoraan verrannollinen tarjotun setelitukon paksuuteen. Suosittelen puskaradiota!

 • 21.5.2020 at 20:55
  Permalink

  Vieraalla paikkakunnalla ei välttämättä ole puskaradiota. Kaikki ollaan ihmisiä, joten käsite ”vieras” on sinänsä loukkaava, siis hyvä omistaja, joka pitäisi talosta huolta ei kelpaa, vaan mieluummin vedetään vessasta alas jonkun tekemä iso työ talon rakentamisessa. Sehän on kuin sylkisi rakentajan naamalle. Vanhat ihmiset tai riitelevät perikunnat eivät paljon setelitukon paksuutta katsele, vaikka joillekin se kieltämättä saattaa olla houkutin. Pitäisi olla laitonta estää tyhjillä taloilla veronmaksajien muutto kuntaan, ainakin pieniin, luulisi maksumiesten kelpaavan tai kuntaliitokset edessä väistämättä, jos ei menojen maksajia riitä pitämään kuntaa yllä.

  • 22.5.2020 at 18:39
   Permalink

   Tarkoitatko, että kunnan pitäisi pakkolunastaa myyntihaluttomien kiinteistönomistajien asumattomat kiinteistöt ja myydä niille, jotka haluavat maalle? Ehkä ennemmin pitäisi kehitellä kannustimia, joilla passiiviset kiinteistönomistajat saataisiin kiinnostumaan tyhjillään olevien asuinrakennusten myynnistä. Erityisesti muuttotappiokuntien pitäisi miettiä innovatiivisia ratkaisuja tähän asiaan. Toivotan onnea kodin etsintään kaikille maallemuuttoa suunnitteleville!

   • 23.5.2020 at 02:20
    Permalink

    Ei pakkolunastaa, vaan verottaa kovemmin niitä, joilla tarpeeton, asumaton talo. Siis ottaa takaisin menetettyjä verotuloja, joita häviää, kun tyhjässä talossa ei asu veronmaksajia. Puhun siis vain näistä, jotka tahallaan seisottaa tyhjillään taloja, yrittämättä edes myydä. Kannustimet myös olisi hyviä, mutta en usko niiden toimivan tunneroikkujiin, laiskoihin myyjiin ehkä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä