Kirjapuntari: Kohti tuhoa

Antti Hyyrynen: Viimeinen Atlantis Like Kustannus 246 s. ”Kuuntele. Se alkaa vatsakivuilla ja kuumeella, se Dorringtonin perkele. Kuvittele, että olet ehkä kätellyt jotakuta taudinkantajaa, ehkä syönyt jotakin hänen ojentamaansa, ja sitten, vain parin yön kuluttua vuodot alkavat. Kivuliaat verenvuodot.” Stam1nan keulahahmon Antti Hyyrysen esikoisteoksen sanottiin ennustavan koronakevättä, kun se sattui ilmestymään juurikin ennen koronaviruksen rantautumista Suomeen. Olin lukenut kirjaa jonkun matkaa, kun yllä oleva lause tuli eteen. Ajattelin, että tästäkö se ennustus viimein alkaa, sillä ensimmäiset kymmenet sivut oltiinkin jo pyöritty pöhnässä hulppeassa kattohuoneistossa muovipikareista alkoholia ryystäen ja sekoillen. Ei alkanut. Dorringtoniakaan tuskin mainittiin muutaman kerran jälkeen. Hyyrynen on taitava kirjoittaja, sitä ei käy kiistäminen. Sanoituksistakin tuttua tyyliä pitää ehkä tietyllä tavalla ymmärtää, jotta jaksaa lukea tämän kirjan. Osa teemasta oli tuttua, kun Viimeinen Atlantis-levyä on kuunnellut. Teksti on maalailevaa, ja jättää kuitenkin paljon lukijan oman älyn varaan. Kirjan päähenkilö Tobeas Seinur oli matkalla Japanista Suomeen, isänsä maahan. Kesken lennon tietoliikenneyhteydet katkesivat ja kone muuttikin yllättäen reittiään. Levisi huhu, että Skandinavian maat sekä Suomi ja Venäjä ovat sulkeneet ilmatilansa. Pian oltiin jumissa Islannissa. Taisteltiin elämästä. Rämmittiin viimeisillä voimilla. Taisteltiin vesitilkasta; mietittiin jo kuolemaa. Maailma oli kaaoksessa. Tobeas ehti jo miettiä, että ehtiikö hän Suomeen enää koskaan. Ihminen oli tuhonnut koko planeetan, nytkö se tuhoutuu lopullisesti? Onko enää pääsyä aikoihin, jolloin kaikki oli hyvin? Tajusiko sitä koskaan, kuinka hyvin kaikki olikaan? ”Mutta nyt kaikki oli liian myöhäistä. Hän ymmärsi mitä planeettamme oli yrittänyt sanoa jo pitkään. Mutta ihmiset eivät osanneet Jumalten Kieltä.”

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Länsi-Saimaan Sanomien sisällöt.

Tilaa 1 kk 1 € Tilaa 3 kk 4 €/kk Olen jo tilaaja