0

Sote-kaupat eivät olleet lainmukaiset – KKV antoi päätöksensä Savitaipaleella rauenneeseen sote-sopimus-kokonaisuuteen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on todennut sote-palveluiden järjestelyn Savitaipaleella hankintalain vastaiseksi. KKV on antanut päätöksen asiasta 7. lokakuuta. Päätöksestä kerrotaan KKV:n verkkosivuilla.
Päätöksessä todetaan, että Eksote, Savitaipaleen kunta ja Kiinteistö Oy Savitaipaleen Vuokratalot eivät ole noudattaneet hankintalainsäädäntöä sopiessaan sote-rakennusten myynnistä ja sote-palveluiden hankinnasta Mehiläinen Hoivapalvelut Oy:n kanssa. Kilpailutus jäi tekemättä. Kilpailutuksen tarkoitus on turvata laatu- ja hintakilpailu.
 
Sopimuskokonaisuus sisälsi lukuisia samaan aikaan eri osapuolten kanssa tehtyjä sopimuksia. Mehiläinen oli tuolloin valittu ostamaan Savitaipaleen sote-rakennukset ja tuottamaan niissä sote-palveluita ikääntyneille, vammaisille ja sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Tarkoitus myös oli, että osa rakennuksista puretaan Mehiläisen kustantamana.
 
Sopimus allekirjoitettiin syyskuussa 2019. Sopimus kuitenkin raukesi keväällä 2020. Kunta perusteli tätä KKV:n valmistuneella selvityksellä sopimuskokonaisuuden lainmukaisuudesta. KKV oli tuolloin jo selvittänyt asiaa ja todennut kokonaisuuden sekasopimukseksi, jonka kohteena olleet hankintalain soveltamisalaan kuuluvat hankinnat eivät soveltuneet tilanteeseen.
 
KKV:n omatoiminen selvitys alkoi, kun Mehiläiselle siirtyväksi sovittujen  vammais-, mielenterveys- ja päihdepalveluiden tuottamisesta ei ollut järjestetty hankintalain mukaista kilpailutusta. KKV valmisteli jo  esitystä markkinaoikeudelle.
 
Kunta näki tuolloin, että kiinteistökauppoihin ei olisi tullut soveltaa hankintalakia, eikä kunta ole hankintalain mukainen yksikkö. Sopimus ei kuitenkaan ollut tullut voimaan, joten se haluttiin rauettaa, sillä muutoin edessä olisi ollut pitkä oikeusprosessi.
 
Vaikka sopimus raukesi, KKV tutki asian loppuun. Loppupäätöksessä todetaan, että sote-hankinnat voi jättää kilpailuttamatta vain lain sallimissa tilanteissa.
 
 
LSS
toimitus@lansisaimaa.fi
 
Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Leivotko?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä