1

Viikon vieras: Osallistaminen on päivän sana

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

Kommentteja aiheesta “Viikon vieras: Osallistaminen on päivän sana

 • 3.11.2020 at 10:33
  Permalink

  Herrat suunnittelee – mutta kuka tekee?

  ”Perustetaan nykyisten aluejohtokuntien tilalle yksi yhteinen aluejohtokunta.
  Jäsenet ja puheenjohtajan valitsee kaupunginvaltuusto, ja sille osoitettavat resurssit päätetään vuosittain kaupungin taloustilanteen mahdollistamissa puitteissa.”
  ————
  Vaikka Suomenniemen pitäjän asiat eivät suoranaisesti minulle kuulu, ehdotettu muutos vaikuttaa sangen virkamiesmäiseltä ja keskusjohtoiselta, mikä toki heille sopii. On toki helpompi hallinnollisesti ja organisaatoorisesti johtaa yhtä aluejohtokuntaa, mikä suoraan on kaupunginvaltuuston (polittisesti) valitsema. Valitettavasti tuossa aktiivinen, asukaslähtöinen talkootekeminen tulee loppumaan.

  Kuntien ja kaupunkien kylissä ja pitäjissä, jos jotain parannusta nykyiseen halutaan, se pitää useimmiten itse tehdä, ainakin merkittävältä osin. Kun on tarve saada jotain parannusta, siihen motivaatio löytyy alueelta ja asukkaista, ja siihen ollaan valmiita käyttämään omaa aikaa ja työpanosta. Silloin toteutus tapahtuu myös kustannustehokkaasti ja tuloksellisesti. Tätä toimintaa tulee kaupunkien ja kuntien myös tukea, ei hajoittaa hallinnollisella rakentelulla.

  Toivottavasti päätöksiä tekevät kuuntelevat ja myös ottavat huomioon Riston näkemykset. Kun Suomenniemen kunta oli osa Etelä-Karjalaa, opin Riston tuntemaan henkilönä, jota kannatti kuunnelle ja jonka kanssas tehdä yhteistyötä – sitä suosittelen nyt myös naapurikaupungin päättäjille. Aktiivinen toiminta loppuu nopeasti, jos sitä ylhäältä käskytetään.

  Aktiivisella asukkaiden toiminnalla tehdään suuria asioita, siihen tulee kannustaa.

Comments are closed.