Lukijan mielipide: Veron saajista lisätietoja

Taipalsaaren kunnan käsi käy asukkaittensa taskussa tonnin syvemmällä kuin maakunnan kevyemmin verottajalla, Parikkalassa. Viikko sitten julkistettiin vuoden 2019 verotustietoja. Eräät

Iikko B. Voipio

Taipalsaaren kunnan käsi käy asukkaittensa taskussa tonnin syvemmällä kuin maakunnan kevyemmin verottajalla, Parikkalassa. Viikko sitten julkistettiin vuoden 2019 verotustietoja. Eräät lehdet julkaisivat printtiversioissaan yli 120 000 euroa ansio- ja pääomatuloa saaneiden tiedot, elleivät verovelvolliset olleet pyytäneet perustellusta syistä jättämään rauhaan. Toki tiedot olivat verotoimistoissa kaikkien saatavissa, jos itsepalvelukonetta vain osasi käyttää. Muun muassa viime keskiviikon Etelä-Saimaassa oli Uutissuomalaisen keräämät tiedot ansio- ja pääomatuloveroista maakunnittain. Etelä-Karjalasta kertyi veronsaajille yhteensä 645 miljoonaa euroa. Tästä määrästä kunnallisveroa oli 427,2 miljoonaa euroa eli 3 318 euroa asukasta kohti. Suomessa keskimääräinen kunnallisvero asukasta kohti oli 3 484 euroa. Näin Etelä-Karjalassa kunnallisveroa kertyi 4,8 prosenttia vähemmän kuin koko maassa. Entäpä miten kuntaveroa kertyi asukasta kohti eri kunnissa? Hups, Taipalsaarella kertyi 3 668 euroa vauvasta vaariin eli runsaat viisi prosenttia enemmän kuin koko maassa. Eihän tällä sentään pärjää kauniaislaisille tai stadilaisille. Lappeenrannassa kertymä hieman alittaa valtakunnan luvun eli 3 411 euroa. Imatra ja Ruokolahti ylittävät aavistuksen verran 3 360 euroa, siis 3 365 ja 3 361. Rautjärvelläkin päästään hieman kolmen tonnin paremmalle puolelle. Pahnan pohjimmaisena oli Parikkala, niin olihan siellä muita alhaisempi veroprosentti, mikä tuotti 2 532 euroa asukasta kohti. Luumäki ja Savitaipale askelta korkeammalla kymmenen euron sisällä 2 810 euron kokoluokassa. Kun tässä on maakunnan kunnat tarkasteltu, menköön Leminkin 2 973 euroa. Poikkeavatko kuntien palvelut yhtä paljon kuin verokertymät? Valtio tasaa verotuloja tehokkaasti. Näin palvelut ovat jokseenkin tasapaksuisia koko maassa. Iikko B. Voipio Taipalsaari Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka