0

Eksote julkisti koronarokotusjärjestyksen – ensimmäiseksi rokotetaan terveydenhoitoalan työntekijöitä ja riskiryhmiin kuuluvia – vähävaraisille tarkoitettu kasvomaskijakelu jatkuu Länsi-Saimaan alueen hyvinvointiasemilla keskiviikkoisin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on julkistanut koronavirusrokotteiden antojärjestyksen. Ajanvarauksella annettavat rokotteet pistetään valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.
Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Etelä-Karjalassa viime vuoden lopulla teho-osaston työntekijöille.
Ensi viikosta alkaen pistetään sekä ensimmäisiä tehosterokotteita että ensi annoksia uusille rokotettaville.

Nyt rokotusvuorossa ovat koronapotilaita hoitavat, tutkivat tai muutoin heidän huolenpitoonsa liittyvät työntekijät, ensihoidon, päivystyksen, infektiovastaanottojen ja koronanäytteenottojen henkilökunta sekä koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta.
Eksote arvioi pääsevänsä rokottamaan ympärivuorokautisen hoivan iäkkäitä asukkaita ja henkilökuntaa tällä viikolla. Sen jälkeen vuorossa on muu kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Väestötasolla rokotteet saavat ensimmäisenä yli 80-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa, kotihoidon asukkaat ja työntekijät.
Tavoitetilanne on, että esimerkiksi kotihoidon asiakkaat pystytään rokottamaan kotona. Asia on kiinni rokotteesta.
Tällä hetkellä käytössä on Pfizer-BioNtechin koronavirusrokote, joka vaatii säilyäkseen -70 asteen lämpötilaa, joka estää sen liikuttelua.
– Toivottavasti saamme pian Modernan rokotetta, jota voi liikuttaa, sanoo Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Tämän jälkeen rokotusvuorossa ovat 75–79-vuotiaat, sitten 70–74-vuotiaat sekä heidän jälkeensä alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
Viimeksi mainittu ryhmä on jaettu kahtia sen mukaan, kuinka voimakkaasti altistava sairaus on.
– Listaus altistavista sairauksista ei ole vielä valmis, mutta se on tulossa. Kärjessä on ainakin keuhko- ja munuaissairaudet, Karhula sanoo.

Listaus altistavista sairauksista ei ole vielä valmis, mutta se on tulossa. Kärjessä on ainakin keuhko- ja munuaissairaudet.
Tuula Karhula

Riskiryhmien jälkeen rokotuksiin pääsevät yli 50-vuotiaat ja viimeisimpinä kaikki yli 16-vuotiaat kansalaiset.
Koronarokotukset perustuvat vapaaehtoisuuteen. Kuitenkin mitä useampi ottaa rokotuksen, sitä tehokkaampaa rokottaminen on.
Toistaiseksi rokotuksia on annettu vain Lappeenrannassa, mutta jatkossa niitä pistetään myös Imatralla ja pienemmissä kunnissa, joissa rokottaminen pyritään keskittämään hyvinvointiasemille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti viime viikolla maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille.
Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja.
Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.
Aikaisemmin kasvomaskin käyttöä suositeltiin yli 15-vuotiaille.

Etelä-Karjalan alueella koronavirusepidemia on kiihtymisvaiheessa. Kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja kaikissa julkisissa tiloissa.
Savitaipaleella on THL:n mukaan havaittu maanantaihin 11. tammikuuta mennessä viisi varmistettua koronatartuntaa ja Taipalsaarella 11. Lemillä tartuntojen määrä on alle viisi, sillä kunta ei näy THL:n koronakartalla.

Eksote jatkaa myös maskien jakamista vähävaraisille.
Maskeja on saatavilla Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren hyvinvointiasemilla keskiviikkoisin kello 9–11.
Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Maksuttomat kasvomaskit on tarkoitettu vähävaraisille asukkaille, jotka eivät pysty maskeja hankkimaan.
Eksote jakaa ensisijaisesti kankaisia kasvomaskeja neljä kappaletta per henkilö.
Maskien mukana annetaan ohjeet kasvomaskin oikeaoppiseen käyttöön ja pesuun. Eksote korostaa, että jakelupisteissä tulee asioida ainoastaan terveenä ja turvavälejä noudattaen.

OLLI-PEKKA HÄRMÄ
toimitus@lansisaimaa.fi

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.