0

Lukijan mielipide: Eksoten kesätarjous

”Hyvinvointiasemia kiinni” otsikoitu lehtiartikkeli Etelä-Saimaassa 21. tammikuuta kertoo karua kieltään enemmistön intresseistä maalaiskuntien hyvinvointiasemien neljän viikon kesäsuluista päätettäessä.
Koronaa tuskin on nujerrettu kesään 2021 mennessä, joten kaupunkilaisillakin on hyvä syy viettää lisääntyvästi aikaa maaseudun kesämökeillä ja runsastuvilla kakkosasunnoilla. Valtiovallaltakin on vahva suositus patistella työssäkäyviä runsain määrin etätöihin.
Saimaan Kuidun valokuituverkko antaakin siihen erinomaiset edellytykset Länsi-Saimaan kunnissa. Näiden kuntien väkiluku kasvaakin vähintään kaksinkertaiseksi kesälomakaudella.
Maaseudulta on nykyisin heikosti julkisia liikenneyhteyksiä, joten omilla kulkuneuvoilla tai taksilla olisi sulun aikana mentävä, koronaa väistellen, kaupungin hyvinvointiasemalle. Aikaa kuluu, bensaa palaa, etätyöt kärsii ja se kaikki ylimääräinen maksaa.
Lehtijutun mukaan Eksote säästää kuuden hyvinvointiaseman sulkemisella noin 100 000 euroa. Palkkaharmonisointihässäkän 30 miljoonan euron jälkilaskulla näitä hyvinvointiasemia voisi pyörittää kesäisin 300 vuotta.

Onko Eksotelle tärkeämpää hyvinvoiva kaupunki vai hyvinvoiva maakunta?

Eksoten synnytyksen taisi hoitaa kehnot kätilöt. Soisin näkeväni toimivassa johdossa enemmin muuta talous-, tuotanto- ja teknistä osaamista kuin lääketieteellistä ja terveysosaamista.
Todellisuudessahan maakunta ei sulusta juuri säästä, sillä syrjäseudun asiakkaille tulee lisää matka- ja muita kuluja sekä ansionmenetyksiä. Koko Eksoten laskennallinen säästöhän vastaa vain Savitaipaleen kunnan runsaan kahden päivän osuutta vuotuisesta sote-maksuosuudesta.
Eksotella on varmasti muuta säästöpotentiaalia talouden parantamisessa ja osaavan henkilöstön tuottavuuden lisäämisessä. Terveydenhoito on sairaudenhoitoa halvempaa ainakin pidemmällä aikajänteellä, mihin nimi hyvinvointiasema mielestäni viittaa.
Kumpi on meille tärkeämpää raha vai hyvinvoivat lähimmäiset? Onko Eksotelle tärkeämpää hyvinvoiva kaupunki vai hyvinvoiva maakunta?

RAUNO NIKKILÄ (kesk.)
kunnanvaltuutettu
Savitaipale

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Lukijan mielipide: Eksoten kesätarjous

 • 28.1.2021 at 17:08
  Permalink

  Kesäasukkaita on runsaasti maaseutukunnissa ja tarvetta terveyspalveluihin.

  Kesäaikana maaseutukuntien väkimäärä vapaa-ajan asukkaiden kautta jopa moninkertaistuu, joten voi olla että terveydenhoitotarvetta tulee nyös sieltä. Savitaipaleen ja Luumäen perukoilta on Lappeenrantaan yli 65 kilometriä. Tämä lisäisi maaseutukuntien asukkaiden matka- ja matkaaikakustannuksia.

  Toki kyllä se terveyspalvelujen tarvetta eli käyttöä vähentää, jos niitä ei ole saatavilla. Saavutettu säästö on Eksoten vuosimenoista 1/5000 osa eli säästöllä Eksote toimii 1 tuntia ja 45 minuuttia.
  Kummallista on erityisesti, Eksote on ehdottanut pienten kuntien pitäisi maksaa siitä, että niillä on Eksoten palvelut kesällä käytössä. Lappeenrannan ja Imatran ei siis tarvitse maksaa. Missä on kuntalaisten tasa-arvo?

Comments are closed.