Europaeus-kirjailija Ilkka Huovio sai Kalevalan päivänä Vuoden Elias -palkinnon – Elias Lönnrot -seuran mukaan viime kesänä ilmestynyt Europaeus 1883 -kirja on kulttuurihistoriallinen kokonaisteos Savitaipaleen suurmiehen elämän tärkeimmistä vaiheista

Kanslianeuvos Ilkka Huoviolle on myönnetty Vuoden Elias -palkinto, jonka jakaa Elias Lönnrot -seura. Palkinto luovutettiin Kajaanissa Kalevan päivänä 28. helmikuuta

Ilkka Huovio on omassa työssään syventänyt D.E.D. Europaeuksen elämän tarkastelua niillä alueilla, joihin aiemmin on kiinnitetty vähemmän huomiota. (Kuva: Kirsti Rönnqvist)

Matias Lövberg

Kanslianeuvos Ilkka Huoviolle on myönnetty Vuoden Elias -palkinto, jonka jakaa Elias Lönnrot -seura.

Palkinto luovutettiin Kajaanissa Kalevan päivänä 28. helmikuuta pidetyssä pienimuotoisessa Kalevala-juhlassa.

Vuoden Elias -palkinto on tunnustus erityisesti Huovion tekemästä ajankohtaisesta tutkimustyöstä D.E.D. Europaeuksen vaikutuksesta uuden Kalevalan syntyyn.

Huovion kirjoittama Europaeus 1883 -kirja ilmestyi viime kesänä. Huovio on perehtynyt savitaipalelaisen Europaeuksen syntymäseutuun ja elämäntyöhön 1950-luvulta lähtien.

Elias Lönnrot -seuran palkintoperustelujen mukaan hän onkin tekemänsä ylipistollisen, paikallisen ja oman tutkimustyönsä pohjalta työstänyt kirjastaan kulttuurihistoriallisen kokonaisteoksen Europaeuksen elämän tärkeimmistä vaiheista.

Elias Lönnrot -seuran mukaan tutkimukseen perustuva Ilkka Huovion Europaeus 1883 -kirja on fiktiivisiä elementtejä sisältävä kulttuurihistoriallinen ja kaunokirjallinen kokonaisteos. ”Tarkoituksella monia Europaeuksen elämän keskeisiä vaiheita – esimerkiksi luonnonhavainnointia – kuvaillaan hyvinkin yksityiskohtaisesti. Näin lukija saa aidon kuvan Europaeuksen persoonasta lapsuudesta lähtien sekä hänen erinomaisen ahkeran ja kaikessa hyvyyteen pyrkivän elämänotteensa monipuolisuudesta.” (Kuva: Matias Lövberg)

D.E.D. Europaeuksen syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Kansanrunouden kerääjänä hän tuki huomattavalla tavalla Elias Lönnrotin toimittaman ja vuonna 1849 ilmestyneen Kalevalan uuden version syntyä. Myös sen arviointiin Europaeus osallistui.

Huovion kirjassa Europaeuksen suhdetta oppi-isäänsä Lönnrotin on kuvattu tarkasti ja Savitaipaleen suurmiehen runonkeruumatkat Vienan Karjalaan, Inkeriin ja Viroon ja vuosina 1845–1854 avautuvat entistä tarkemmin.

Vuonna 1942 syntynyt Savitaipaleen ympärivuotinen vapaa-ajan asukas Ilkka Huovio on toiminut Helsingin yliopiston ja Taideteollisen korkeakoulun eri viroissa vuosina 1969–2006, viimeksi professorina.

Vuodesta 2000 alkaen Huovio on ollut Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dosentti. Kanslianeuvoksen arvon hän sai vuonna 2017.

Vuoden Elias -palkinnon perusteena mainitaan myös Huovion merkittävä työ Kainuun kulttuurin hyväksi.

Vuoden Elias saa osoitukseksi valinnasta pronssisen Lönnrot-reliefin, joka on kuvanveistäjä C.E. Sjöstrandin vuonna 1857 elävästä mallista valmistamaan muottiin valettu. (Kuva: Lasse Lyytikäinen)

Europaeuksen löytämä Kullervo-runo inspiroi Tolkieniakin

Kalevalan Kullervo-runon alkuperä on Inkerissä, mistä D.E.D. Europaeus löysi sen, kokosi ja toimitti Lönnrotille.

Traaginen runo sai valtavan ulottuvuuden, kun J. R. R. Tolkien kirjoitti Kullervosta oman version vuosina 1912–1914.

The Story of Kullervo on Tolkienin ensimmäinen proosamuotoinen fantasiateksti ja esikuva hänen myöhemmille tarinoilleen.

Kalevalan ja Kullervon innoittamat Tolkienin teokset ovat olleet valtava menestys, kuten myös hänen teostensa pohjalta tehdyt elokuvat.

Lähde: Elias Lönnrot -seura

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka