Lukijan mielipide: Onnittelut Tilma -”runotytölle”

Länsi-Saimaan Sanomissa oli torstaina 18.2.2021 Lukijan runo -otsikon alla 8-värssyinen kalevalaiseen runomittaan kirjoitettu ihana runo. Runon lukijat katsoivat lopusta kirjoittajan:

Teuvo Hömppi

Länsi-Saimaan Sanomissa oli torstaina 18.2.2021 Lukijan runo -otsikon alla 8-värssyinen kalevalaiseen runomittaan kirjoitettu ihana runo. Runon lukijat katsoivat lopusta kirjoittajan: Tilma Schmidt-Sörensen. Useimmille runon lukeneille kirjoittajan nimi ei ollut tuttu. Suomalainen etunimi ja vieraalta kuulostava sukunimi herättivät lukijassa ehkä uteliaisuutta.

Kirjoittaja on syntyjään Suomenniemen Luotolahdelta, Martta ja Eelis Mäkirinteen ison lapsikatraan neljäs lapsi. Kirjallinen ilmaisukyky kulkee suvussa, Alli Hujala (o.s. Mäkirinne) ja Aulis olivat Tilman vanhempia sisaruksia.

Tilma meni töihin miehensä kotimaahan tanskaan 1959 vuoden lopulla. Hän tutustui tanskalaiseen Henrik-nimiseen mieheen, rakastuivat ja menivät naimisiin. Pariskunta sai viisi lasta, kaikki lapset osaavat jonkin verran äitinsä äidinkieltä, ainakin ymmärtävät sitä tullakseen täällä toimeen.

Minulla oli ilo tavata kerran myös edesmennyt Henrik, loistavaa suomea puhunut mies. Olinkin ihmetellyt äitini kertomaa: ”Henrik kävi täällä ja meillä oli niin henkevät keskustelut”. Ajattelin, että äiti oli puhunut ja Henrik hiljaa kuunnellut muka ymmärtäväisenä. Niin asenteellisesti me ajattelemme ulkomaalaisista.

Jos ajankohta olisi ollut toinen, olisin ohittanut kirjoituksen itsekseni naapuria lämpimästi muistellen.

Nyt tilanne on toinen, sillä Tilma, Siiri-sisareni lapsuuden ystävä, täyttää 90 vuotta 10. maaliskuuta.

Tilma on lehden tilaaja, omasta ja elämäni sulostuttajan puolesta onnittelen näin lehden välityksellä 90-vuotiasta nuorekasta Tilmaa.

TEUVO HÖMPPI

Suomenniemi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka