Pääkirjoitus: Eksote kannustaa varaamaan rokotusaikoja

Koronatilanne korostaa kausi-influenssarokotteen ottamisen tärkeyttä. Yhteisinfektioita tulee ennaltaehkäistä ja välttää kaikin keinoin, sillä seuraukset ovat todennäköisesti vakavammat kuin yksin korona-

(Kuva: Matias Lövberg/arkistokuva)

Matias Lövberg

Koronatilanne korostaa kausi-influenssarokotteen ottamisen tärkeyttä. Yhteisinfektioita tulee ennaltaehkäistä ja välttää kaikin keinoin, sillä seuraukset ovat todennäköisesti vakavammat kuin yksin korona- tai kausi-influenssaviruksen aiheuttamassa taudissa.

Eksoten infektiosairauksien ylilääkäri Pekka Suomalainen kertoi Länsi-Saimaan Sanomissa viime viikolla, että kokemusta yhteisinfektioista ei vielä ole, mutta etukäteen arvioiden on huolestuttavaa, jos koronaviruksen aiheuttaman taudin toipumisaikana sairastuu päällekkäin kausi-influenssaan tai toisin päin.

Kausi-influenssarokotukset ovat alkaneet paikoin vilkkaasti ja alkuviikosta uutisoitiin, että kysynnän kasvu yllätti yksityiset terveydenhoitoketjut eikä esimerkiksi Terveystalolla ja Mehiläisellä ollut tarjota aikoja rokotuksiin.

STT:n mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kuitenkin uskoo, että kausi-influenssarokotetta riittää julkisella puolella. Myös Eksotelle on luvattu, että rokotteet riittävät riskiryhmiin kuuluville.

Koronatilanteen takia kausi-influenssarokotuksia annetaan vain ajanvarauksella eikä perinteisiä joukkorokotuksia järjestetä. Se on herättänyt pelkoa siitä, että rokotuskattavuus laskee.

Eksotesta lähetetäänkin vahvaa viestiä rokotusten puolesta ja kannustetaan varaamaan entistä aktiivisemmin aikoja, jotta kausi-influenssarokotukset saataisiin hoidettua mahdollisimman lyhyessä ajassa ja mahdollisimman kattavasti. Mitä vähemmän hengitystieinfektioita talven aikana tulee, sitä tehokkaammin myös terveydenhuolto toimii.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka