Pääkirjoitus: Harva pärjää maaseudulla ilman omaa autoa

Yle uutisoi viime maanantaina Traficomin tilastoihin perustuen kuntien henkilöautojen määristä suhteessa asukaslukuun. Suomessa suhteellisesti eniten henkilöautoja on Isossakyrössä: 718 autoa

Matias Lövberg

Yle uutisoi viime maanantaina Traficomin tilastoihin perustuen kuntien henkilöautojen määristä suhteessa asukaslukuun.

Suomessa suhteellisesti eniten henkilöautoja on Isossakyrössä: 718 autoa tuhatta asukasta kohden. Kuudentena listalla on Lemi, missä henkilöautoja on 626 tuhatta asukasta kohden. Taipalsaaren sijoitus listalla on 49. ja Savitaipaleen 94. suhteellisilla autoluvuilla 600 ja 581.

Länsi-Saimaan alueen korkeat luvut eivät yllätä. Pienissä maaseutukunnissa vähintään yksi auto per talous on melkeinpä välttämättömyys. Paikoin perheillä voi olla kolme tai neljäkin henkilöautoa. Vanhemmilla yhdet ja omansa myös täysi-ikäisellä jälkikasvulla.

Syitä on monia. Pelkästään kuntien sisällä välimatkat ovat pitkät. Työ, harrastukset ja muut perheen arjen tarpeet edellyttävät joustavaa liikkumista. Yksityisautoilun puolesta puhuvat käytännön järkisyiden lisäksi myös mielekkyystekijät.

Julkista liikennettä on, mutta se vastaa tarpeisiin vain tiettyyn rajaan asti. Säännöllisesti nousee esiin kuntalaisten toiveita useammista linja-autovuoroista ja tiheämmästä pysäkkiverkostosta. Asiassa pyöritään pitkälti samassa noidankehässä kuin palvelurakenteen osalta muutenkin. Yksikään paikallisliikennöitsijä ei aja tyhjillä autoilla kovinkaan kauaa.

Yleisesti tiedetään, että auto on huono sijoitus ja kallis ylläpitää. Bensat, huollot, vakuutukset ja korjaukset nielevät nopeasti pitkän pennin. Se on vain pakko hyväksyä ja nipistää eurot auton ylläpitoon jostain muualta. Ilmastonäkökulmasta keskustelu yksityisautoilusta saa vielä kokonaan uuden ulottuvuuden.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka