Karujakin tarinoita on hyvä kuunnella

Moottoripyöräonnettomuudessa halvaantunut Matti Marjamäki vieraili viime viikolla Savitaipaleella ja Lemillä kertomassa paikallisille nuorille kokemastaan. Pari vuotta sitten vastaavanlaisen visiitin teki

Matias Lövberg

Moottoripyöräonnettomuudessa halvaantunut Matti Marjamäki vieraili viime viikolla Savitaipaleella ja Lemillä kertomassa paikallisille nuorille kokemastaan.

Pari vuotta sitten vastaavanlaisen visiitin teki ex-huippujääkiekkoilija Marko Jantunen, joka upposi syvälle päihdesuohon.

Miesten tarinat ovat erilaisia ja varsin raadollisia, mutta kertomisen arvoisia. Niitä yhdistävät fyysiset ja henkiset arvet, mutta ennen kaikkea selviytyminen.

On tärkeää, että kuulijoina ovat juuri aikuisuuden kynnyksellä olevat nuoret. Erityisesti lukiolaiset ovat tulevien vuosien aikana itsenäistymisen myötä monien valintojen edessä.

Kaikkeen ei voi vaikuttaa ja aina silloin tällöin onnikin potkaisee, mutta omat tietoiset valinnat määräävät hyvin pitkälle sen, mihin elämä lopulta vie.

Matkan varrelle mahtuu väistämättä myös vääriä valintoja sekä isompia ja pienempiä vastoinkäymisiä. Se on elämää. Olennaista onkin jo varhaisessa vaiheessa oppi siitä, miten kutakin tilannetta tulisi käsitellä.

Marjamäen ja Jantusen kokemukset ja näkemykset pysäyttävät, mutta antavat tarvittavaa perspektiiviä.

Tuskan ja ahdistuksen kokemus on aina subjektiivista, mutta juuri kyky suhteuttaa kokemaansa ympäröivään maailmaan antaa mahdollisuuden selviytyä.

Tarvitaan vahvaa henkistä kanttia ja työkaluja sen rakentamiseksi. Siis myös voimaa ja rohkeutta hakea – ja ottaa vastaan – apua.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka