Pääkirjoitus: Tuoko yhteistyö tarvittavia säästöjä?

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron mukaan taloudellisesti haastavina aikoina kuntien on tehtävä yhteistyötä selvitäkseen. Länsi-Saimaan kunnat Lemi, Luumäki, Savitaipale ja

Matias Lövberg

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron mukaan taloudellisesti haastavina aikoina kuntien on tehtävä yhteistyötä selvitäkseen.

Länsi-Saimaan kunnat Lemi, Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari palkkasivat konsulttiyhtiön tutkimaan, miten yhteiseen hiileen voitaisiin nelikon kesken puhaltaa entistä tehokkaammin. Länsi-Saimaan innovatiiviset yhteistyömallit -hankkeen selvitystuloksia esitellään kuntien edustajille lokakuun alussa.

Hankkeen tarkoituksena on turvata maaseutukuntien itsenäisyyttä tekemällä esimerkiksi digitalisaation mahdollistamia uusia avauksia, joilla palvelut voitaisiin turvata ja löytää säästöjä yhteistyön kautta.

Tarvitaan konkretiaa, tekoja.

Innovointi on aina tervetullutta, mutta teoreettiset suunnitelmat eivät kuitenkaan enää riitä. Tarvitaan konkretiaa, tekoja. Joskus se tarkoittaa kuntalaisten näkökulmasta valitettavasti myös kipeitä ratkaisuja.

Heti syyskauden alussa Lemillä, Luumäellä ja Taipalsaarella oltiin lainanoton äärellä. Tarvetta on 1–2 miljoonalle eurolle. Kuntien talouksia rasittavat muun muassa selvästi ennakoitua pienemmät verotulot sekä niin sanotut clearing-velat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote).

Kuntien kulurakenteet uhkaavat natista liitoksissaan suhteessa tuloihin. Länsi-Saimaan yhteistyöselvityksen tuloksia odotetaan siksi mielenkiinnolla.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka