Pääkirjoitus: Kuumuudella on kääntöpuolensa

Juhannuksen jälkeen poikkeuksellisen viileäksi muuttunut kesäsää sai monet odottamaan helteitä kieli pitkällä. Nyt lämpötilat ovat olleet nousussa ja hellejakson ennustetaan

Matias Lövberg

Juhannuksen jälkeen poikkeuksellisen viileäksi muuttunut kesäsää sai monet odottamaan helteitä kieli pitkällä. Nyt lämpötilat ovat olleet nousussa ja hellejakson ennustetaan kestävän ainakin viikonlopulle.

Perusterveet tulevat harvemmin ajatelleeksi, että joillekin kuumat olot ovat yhtä tuskaa ja samalla potentiaalinen terveysriski. Etelä-Karjalan pelastuslaitos lähestyikin tiistaina paikallisia tiedotusvälineitä kertoen, että kaikkien on hyvä tarkkailla helteillä niin omaa kuin läheistenkin hyvinvointia ja jaksamista. Pitkään jatkuva helle voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ikäihmisille ja pitkäaikaissairaille.

Pelastuslaitoksen ohjeet ovat käypiä aivan kaikille: nestettä tulee nauttia säännöllisesti päivän mittaan, välttää fyysistä rasitusta ja pysyä varjossa sekä pukeutua kevyesti.

Maalaisjärjellä ajateltuna lista on yhtä itsestäänselvyyttä, mutta esimerkiksi säännöllinen juominen unohtuu huomaamatta tai sitten nestevajetta paikataan miestä väkevämmällä, mikä johtaa taas helposti uusiin ongelmiin.

Lämpörasituksen riskitekijät ovat vakavaa asiaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime kesän helleaalto lisäsi ikääntyneiden kuolleisuutta Suomessa aiheuttamalla noin 380 ennenaikaista kuolemaa.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella ensivastetehtävien määrä kasvoi viime vuonna. Todennäköisimpänä syynä pidetään kesän helteestä johtuneita lisääntyneitä terveysongelmia.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka