Pääkirjoitus: Nettimaailma voi yllättää

Kaakkois-Suomen poliisi muistutti reilun viikon takaisessa Facebook-päivityksessään vanhasta viisaudesta: mitä kerran nettiin laittaa, se pysyy siellä ikuisesti. Varoitus voi tuntua

Anniina Meuronen

Kaakkois-Suomen poliisi muistutti reilun viikon takaisessa Facebook-päivityksessään vanhasta viisaudesta: mitä kerran nettiin laittaa, se pysyy siellä ikuisesti. Varoitus voi tuntua liioitellulta, mutta sitä on hyvä pitää lähtökohtana aina kun laittaa nettiin jotakin.

Varoituksellaan poliisi viittasi paljon huomiota saaneeseen seuranhakuvideoon, jossa mies etsi YouTube-videon kautta 12– 20 -vuotiaista tytöistä seuraa Suviseuroille. Mainittua tapausta tutkitaan nyt nimikkeellä lapsen houkutteleminen seksuaaliseen tarkoitukseen. Asiasta on käynnistetty tarvittavat esitutkintatoimenpiteet.

Alastonkuvien ja -videoiden jakaminen alaikäisten keskuudessa ei ole tavatonta. Julkisuuteen on viime vuosina tullut esimerkkejä, joissa kuvia ja videoita levitetään esimerkiksi kouluilla. Keväällä Turun seudulla puhutti ilmiö, jossa lapset jakoivat alastonkuvia somessa ja etsivät ”harjoittelukumppaneita seksiin”. Asiasta uutisoi 16. toukokuuta muun muassa MTV.

Poliisi muistutti päivityksessään, että tuntemattomat tahotkin saattavat pyytää kuvia somessa. Turhaan ei peräänkuuluteta aikuisen vastuuta olla perillä mitä jälkikasvu älypuhelimellaan puuhaa. Olo voi tuntua voimattomalta, jos oma ymmärrys tekniikasta ei ole samalla tasolla kuin nuoremman polven. Pienten lasten vikkelät sormet livistävät kosketusnäytöllä hämmästyttävää kyytiä, eikä arviointikyky välttämättä aina toimi. Viattomilta tuntuvien tekojen seuraukset voivat joskus yllättää.

Onneksi kuitenkin suurimmalle osalle sosiaalinen media on vain mukava tapa pitää yhteyttä tuttuihin. Sitä sen pitäisikin olla.

Poliisi muistuttaa, että on aina rikosilmoituksen paikka, jos itsestä leviää netissä intiimejä kuvia tai sellaisilla kiristetään.

Alussa mainitussa tapauksessa videolla esiintyneen henkilöllisyys on poliisin tiedossa.

ANNIINA MEURONEN

anniina.meuronen@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka