Pääkirjoitus: Talousoppi ei kaada ojaan

Kunnanvaltuutetut kaipaavat lisäkoulutusta kuntaa koskevan talousinformaation tulkintaan. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamasta tutkimuksesta. Tutkimuksen anti ei sinänsä yllätä. Kuten

Matias Lövberg

Kunnanvaltuutetut kaipaavat lisäkoulutusta kuntaa koskevan talousinformaation tulkintaan. Asia käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamasta tutkimuksesta.

Tutkimuksen anti ei sinänsä yllätä. Kuten säätiöstäkin viestitään, kunnan virallisista talousasiakirjoista talousarvio ja tilinpäätös toimintakertomuksineen ovat tyypillisesti laajoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia.

Yhtä tyypillisesti valtuutettujen koulutustausta ja osaaminen vaihtelevat siinä missä kuntalaisten yleisestikin. Toisilta talousasiat sujuvat kuin vettä vain, mutta osalle luvut voivat ainakin aluksi olla vaikeita jäsennettäviksi.

Ei lukujen pyörittäminen virkamiehiltäkään aina välttämättä onnistu ilman ponnisteluja. Tutkimuksen mukaan valtuutetut kuitenkin nojaavat usein kunnan talousjohtoon informaation lähteenä, joten virkamiehet ovat paljon vartijoina.

Osalle luvut voivat ainakin aluksi olla vaikeita jäsennettäviksi.

Tutkimustiedotteessa todetaan, että päätöksenteon kannalta olisi hyvä, että uudet valtuutetut saisivat valtuustokauden alussa tehokasta koulutusta talousinformaation tulkintaan. Eikä lisäoppi tai kertaus varmasti tekisi pahaa kokeneemmillekaan päättäjille. Myös iltakoulut ja talousseminaarit ovat omiaan syventämään valtuutettujen tietämystä.

Tutkimus julkaistiin Kunnallisalan kehittämissäätiön verkkosivuilla viime lauantaina. Sisältöön voi kehottaa tutustumaan niin kuntien virkamiehiä, kunnanvaltuutettuja kuin kuntalaisiakin – siis äänestäjiä – joiden mandaatilla valittu joukko kunnissa päätöksiä tekee.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@lansisaimaa.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Länsi-Saimaan Sanomien ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka