Pääkirjoitus Maastopalot on helppo välttää harkinnalla

Kevään maastopalokausi on alkanut. Savitaipaleen palokunta kertoo sosiaalisen median kanavissaan viime viikonloppuna Taipalsaaren puolelle suuntautuneesta sammutustehtävästä ja antaa samalla perin tarpeellista valistusta tulenkäyttöön.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos on julkaissut videomuodossa ohjeita ja vinkkejä pihoilla tehtäviin kevättöihin ja risujen polttoon. Risujen polttamisesta tulee tehdä ilmoitus, ja se onnistuu pelastuslaitoksen verkkosivuilta löytyvällä sähköisellä lomakkeella. On myös hyvä huomata, että hätänumero 112 ei ole tällaisia ilmoituksia varten.

Ennen avotulen tekoa on kuitenkin arvioitava tarkasti vallitsevat keliolosuhteet ja tarkistettava voimassaoleva varoitustilanne. Kun lumi on sulanut ja maa auringonpaisteessa kuivunut, on sääkartoilla nähty jo ensimmäiset ruohikkopalovaroitusmerkinnät.

Niin pelastusviranomaiset kuin Ilmatieteen laitoskin painottavat, että varoitus on yksiselitteinen ja se tulee ottaa vakavasti. Jos metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa, on avotulen teko pelastuslain nojalla kielletty. Savitaipaleen palokunnasta muistutetaan, että kiellon rikkomisesta voi joutua myös taloudelliseen vastuuseen.

Maastopalo voi syttyä ilman inhimillistä tekijää salaman iskusta tai koneviasta johtuvasta kipinöinnistä. Suurin osa aiheutuu kuitenkin ihmisten huolimattomuudesta. Pelastusviranomaisten viesti kannattaa siis ottaa tänä keväänä vakavasti. Riittävällä harkinnalla ja maltilla säästytään ylimääräiseltä vaivalta ja turhilta vahingoilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka