Vaalikynä | Hyvinvoivat ja onnelliset

Iikko B. Voipio (kok.)

Suomalaiset ovat menestyneet kansainvälisessä onnellisuusvertailuissa erinomaisesti, jopa ykkösinä.

Maan sisällä on selvitelty onnellisuutta ja hyvinvointia. Suomen kuvalehti ja Kalevi Sorsan säätiö ovat äskettäin julkaisseet kuntakohtaisia tietoja.

Esimerkiksi Loviisa-Utsjoki-linjan itäpuolella nousevat ykkösryhmään Kontiolahti, Siilinjärvi ja Taipalsaari. Kaikki yliopistokaupunkien naapureita.

Erilaisista indikaattoreista painottuu voimakkaimmin mediaanitulojen, siis asukkaiden keskimmäisen tulojen, erot. Viime vuonna keskituloissa maakunnan kärki on Taipalsaari, Ruokolahti, Lappeenranta ja Imatra, tässä järjestyksessä.

Mielenkiintoisen näkymän antaa verohallinnon postinumeroalueittaiset tiedot verotuloista vuodelta 2019.

Vai selvittäisiinkö alhaisemmalla veroprosentilla?

Maakunnan 13 vauraimpaan, missä ylimmän kymmenyksen tulot ylittivät 60 000 euroa, postinumeroaluejoukkoon mahtuu kaksi Taipalsaarelta, Saimaanharju-Konstu ja Vehkataipale, Luumäeltä Luumäki-niminen postinumero, Imatralta Tainionkoski-Mustalampi, Ruokolahdelta Salosaari ja loput Lappeenrannasta.

Tiuruniemen postinumeroalueella ylimpään kymmenykseen pääsi 79 600 tuloilla, alueella asui 52 verotettavaa eli tulorajan ylittäjiä oli viisi.

Nyt on kuntien tilinpäätökset vuodelta 2020 edenneet tarkastukseen. Tiedoista ilmenee, että keskivertotaipalsaarelainen maksaa kuntaveroa 3 780 euroa. Ruokolahtinen maksaa 3 560 euroa ja lappeenrantalainen 3 512 euroa. Siis lapsesta vaariin keskimäärin.

Hyvä kysymys on, saako taipalsaarelainen 268 eurolleen parempaa palvelua kuin naapurikaupunkilainen. Vai selvittäisiinkö alhaisemmalla veroprosentilla?

Veroprosentilla 20 keskimääräinen taipalsaarelainen edelleen maksaisi 88 euroa enemmän kuin lappeenrantalainen.

Entäpä kaukolämmön hinnat? Lappeenrannassa energiamaksu on 70,50 euroa megawattitunnilta ja Taipalsaarella 105,40 euroa megawattitunnilta.

Onnesta ja hyvinvoinnista maksetaankin.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Taipalsaarella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka