Vaalikynä: Lakipaketista löytyy aikamoinen valuvika

Iikko B. Voipio (kok.)

Eduskunta käsittelee elvytyspaketin ohella hyvinvointialueuudistukseksi nimettyä lakipakettia. Lakipaketista löytyy jatkuvasti monenlaisia ongelmia, joita on vaikea ratkaista yhdellä muotilla.

Palataan juurille. Erikoissairaanhoidon rahoitus on pienille kunnille ja kuntayhtymille ongelmallinen suurten vuosittaisten heilahteluiden takia.

Väestöpohjat ovat liian suppeita vakuutuksellisen tasauksen toteutumiseksi. Siksi erikoissairaanhoidon rahoituksen siirtäminen valtiolle näin pienessä maassa on välttämätöntä.Kuntayhtymämallissa olen aikaisemmin halunnut perätä suoria vaaleja välisten sijaan. Taisin olla väärässä.

Nyt on selvitetty, miten maakuntavaltuusto muodostuisivat Uudenmaan ulkopuolisessa Suomessa. Vuoden 2017 kuntavaalien äänestystuloksia seuraten 60 kuntaa jäisi ilman edustusta valtuustoissa ja 59 kunta joutuisi yhden ehdokkaan tapauksessa tyytymään yhteen valtuutettuun.

Katsotaan lantin toinen puoli, miten valtuustot keskittyisivät yhden paikkakunnan edustajista. Keski-Pohjanmaan valtuutetuista 71 prosenttia tulisi Kokkolasta. Lestijärviset jäisi ilman valtuutettua ja Halsua joutuisi tyytymään yhteen. Miten kokkolalaisia kiinnostaa periferian asukkaat, etenkin jos rahasta tulee pula?

Kakkoskeskittyjä olisi Etelä-Karjala, jossa lappeenrantalaiset valtaavat 58 prosenttia tuoleista. Lemiläiset ja rautjärviset saisivat nykyisen Eksoten valtuuston kahden paikan sijaan yhden.

Kakkoskeskittyjä olisi Etelä-Karjala, jossa lappeenrantalaiset valtaavat 58 prosenttia tuoleista.

Kun Eksoten valtuustossa on 28 jäsentä, uuteen valtuustoon tulisi 59 jäsentä. Näin pienten kuntien painoarvo ensin puolittuu ja sitten lemiläisten ja rautjärvisten puolittuu vielä kertaalleen.

Kaikkiaan kahdeksassa Uudenmaan ulkopuolisessa hyvinvointialueessa tilanne on jokseenkin sama.

Eli kansalaisvaikuttamisen kannalta mennään ojasta allikkoon. Kuka Etelä-Karjalan hyvinvointialueen valtuutetusta on kiinnostunut simpeleläisten ongelmista?

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Taipalsaarella.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka